Scrisul – o oglindă?

Pe când eram în clasa a opta, profa noastră de chimie s-a îmbolnăvit, aşa că ne-au adus o înlocuitoare. Acuma, eu nu eram tocmai cea mai pasionată de chimie, dar doamna respectivă, pe lângă molecule şi compuşi chimici,avea şi cunoştinţe grafologice şi mi-amintesc că mi-a interpretat şi mie scrisul la un moment dat. Nu-mi mai amintesc aproape nimic din ce mi-a zis, ştiu doar că a menţionat faptul că literele mele sunt legate între ele. Nu mai ştiu dacă era de bine sau de rău. Om vedea mai jos.

Ei bine, zilele astea, în timp ce scriam una din multele teme pe care le am, mi s-a aprins un beculeţ şi m-am pus pe citit despre scrisul de mână şi modul în care ne reflectă el personalitatea. Am descoperit o groază de informaţii interesante; pe unele chiar le cred, în legătură cu altele am unele dubii, pentru că mi se par mult prea relative. Am făcut, deci, o sinteză şi o împart cu voi, poate vă serveşte drept oglindă 🙂

E ştiut că, la fel ca vocea sau amprentele digitale, scrisul diferă de la o persoană la alta şi o literă mai rotundă sau o înclinaţie mai mare pot sublinia uneori trăsături de caracter definitorii. Ce anume trebuie să luăm în considerare când ne analizăm scrisul?

Mărimea scrisului

Dacă un scris foarte mic indică o personalitate artistică, iar un scris mic – un intelectual, o persoană meticuloasă, ei bine, un scris mare trădează un om afectuos, de încredere şi vorbăreţ, pe când un scris foarte mare defineşte un om care nu suportă criticile şi tocmai de aceea are succes întotdeauna. Dacă ai un scris mediu, eşti o persoană echilibrată, mai potrivită în afaceri decât în acordarea unor servicii.

Scrii constant, cu litere de aceeaşi mărime? Înseamnă că ai o minte metodică. Dacă mărimea literelor tale descreşte, atunci eşti îndemânatic şi chiar şiret, pe când dacă literele tale se măresc înseamnă că ne poţi uimi cu sinceritatea ta.

Stilul liniilor/rândurilor de bază

Liniile drepte indică o persoană cu multă voinţă, dar care poate fi chiar rigidă dacă acestea sunt perfecte. Liniile uşor neregulate denotă că ai aptitudini în mai multe domenii sau măcar capacitatea de a le percepe. O pantă descrescătoare indică un punct de vedere mai pesimist, pe când una ascendentă dovedeşte că persoana este ambiţioasă şi optimistă, dar poate să vorbească destul de mult dacă panta e foarte ridicată.

Liniile coborâte (adică acelea care coboară spre jumătate, dar se ridică spre sfârşit) sunt specifice persoanelor care încep lucrurile fără tragere de inimă, dar se entuziasmează pe parcurs şi termină totul cu bine. Liniile ridicate, dimpotrivă, denotă persoane care pornesc entuziast, dar se descurajează uşor şi o lasă baltă.

Spaţierea

Între rânduri

Nişte rânduri foarte apropiate indică o personalitate confuză, pe când cele cu o spaţiere mare sunt specifice oamenilor grijulii, metodici şi inteligenţi. Nu te încadrezi la niciuna din cele două categorii? Atunci eşti o persoană echilibrată, clară în gândire şi care nu se grăbeşte.

Între litere

Scrisul cursiv ( literele fiecărui cuvânt sunt legate între ele) – oamenii cu un astfel de scris sunt fermi, pozitivi, ies în evidenţă, lucrează într-un mod rafinat şi sunt perfecţionişti. Scrisul spart (câteva litere sunt deconectate) – indică abilitatea de a judeca al oamenilor caracter, pare ritmic şi implică o gândire uniformă, cu mici sclipiri de inspiraţie. Scrisul întrerupt (toate literele sunt separate) este specific oamenilor creativi, iubitori de artă şi natură, deşi uneori par a trăi în propriile iluzii. A nu se confunda cu scrisul de tipar!

Între cuvinte

Scrisul mic şi înghesuit – le aparţine persoanelor extrem de expresive, precaute în probleme legate de bani, care fac afaceri profitabile şi sunt suspicioase. Scrisul cu spaţiu mare între cuvinte – e al oamenilor expresivi, dar extravaganţi, exhibiţionişti, dar activi din punct de vedere social, care trebuie să aibă grijă la bani, pentru că sunt cam risipitori.

Forma literelor

Literele rotunjite sunt ale unor persoane un pic leneşe, capricioase, dar iubitoare de pace şi care respectă regulile, pe când cele ascuţite aparţin oamenilor plini de viaţă şi energie, care vor să conducă, dar sunt cam agresivi şi vor rezultate imediate. Literele tip, simple şi fără decoraţii indică meticulozitate, spirit practic şi o persoană muncitoare.

Literele egale indică o persoană grijulie şi conştientă, care nu-şi neglijează datoriile, pe când cele inegale reflectă oameni de încredere, dar care aleg deseori calea cea mai uşoară. Literele care se măresc subliniază un comportament restricţionat, al unor oameni care doresc să se afirme şi să obţină rezultate pe căi cinsite, iar cele care se micşorează reflectă o personalitate cu tact şi prietenoasă, un om onest în afaceri şi care se foloseşte bine de relaţiile sale.

Ce ar mai fi de ştiut: un scris înclinat spre dreapta indică o persoană caldă, afectuoasă, care “gândeşte” cu inima, pe când dacă scrii înclinat spre stânga, grafologii spun despre tine că faci eforturi să te autoncenzurezi, nu-ţi exprimi mereu sentimentele şi eşti catalogat deseori a fi rece şi indiferent. Cei care scriu vertical sunt cei care încearcă mereu să-şi ţină sentimentele sub control şi pentru care acestea sunt mai puţin importante decât raţiunea.

Cam asta este selecţia pe care am făcut-o eu, ce mi s-a părut mie mai sugestiv. Aşa cum am spus, nu cred că ne încadrăm toţi în aceste tipare, dar apreciez faptul că nu orice pagină scrisă de o persoană este considerată de grafologi obiect de studiu, ci cu precădere paginile de jurnal sau cele în care oamenii nu au scris încordaţi şi presaţi.Aşadar, paginile scrise la examene, după o dictare rapidă sau când iei notiţe la un profesor care vorbeşte foarte repede nu sunt tocmai relevante pentru a ţi se creiona un portret pornind de la scrisul de mână 🙂

La o analiză rapidă, aş zice că sunt echilibrată, am o minte metodică şi aş fi potrivită în afaceri, am aptitudini în mai multe domenii (eu am zis că mă duc la Românii au Talent!) , sunt fermă, pozitivă şi perfecţionistă, am spirit practic şi sunt totuşi afectuoasă. Sună prea perfect, uite de aia îmi pare mie relativă ştiinţa asta 🙂

Scrisul tău ce spune despre tine?

Sursa foto.
Advertisements

10 thoughts on “Scrisul – o oglindă?

 1. scrisul meu spune ca mi-am cam ratat meseria, trebuia sa fiu doctorita. :))
  dar nu imi e rusine, mari autori, poeti etc etc etc aveau un scris naspa. 😀 bling bling bling. si nu, de aici nu reiese ca o sa scriu o carte! (o sa te pun sa imi pui virgulele unde trebuie si sa le scoti unde sunt prost puse. hahaha)
  oricum, niciodata sa nu spun niciodata. nu?

 2. Nu vreau să te faci doctoriţă, pentru că din toamnă abia aş apuca să te văd. Şi mi-au ajuns anii ăştia 😛
  Dar eu întrebam de partea “tehnică” să zicem, nu de aspectul general, mă înţelegi? 🙂
  Aşa e, multe personalităţi scriau aproape ilizibil, deci tu scrie cartea şi eu îmi fac timp : )))

 3. imi aduc aminte ca ti-a zis de bine. ceva gen esti o persoana foarte echilibrata, careia ii place sa puna lucrurile cap la cap si trece totul prin minte. era de bine :))

 4. Sincer eu cred in stiinta asta, doar ca sunt de parere ca trebuie sa afca analiza cineva din afara pentru ca poate defini mai bine stilul decat am face-o noi personal. Adica, spre exemplu, eu tot timpul spun ca scriu “urat, dar citet”, iar Sorina imi spune ca “scriu urat si atat”. Intelegi?:))

  Si mai cred ca si vocea sau felul de a ne imbraca si multe alte alegeri ale noastre spun multe despre personalitatea noastra. Asta era unul din motivele pentru care voiam sa dau la sociologie, dar apoi mi-am dat seama ca altceva se face acolo;))

  • Ei, normal că e bine să te “studieze” un specialist, asta e clar. Dar, aşa cum îi ziceam şi Laurei, nu e vorba de cât de frumos scrii sau nu. Asta e super subiectiv. Eu zic de partea “tehnică”; poţi să-ţi dai seama şi singură dacă ai scrisul cursiv, spart sau întrerupt, spre exemplu. La asta mă refer eu 😀
   Sigur, limbajul nonverbal este foarte sugestiv. Chiar aseara era o tipă la TV şi zicea că, în medie, doar 30% e relevant limbajul verbal şi 70% cel nonverbal 🙂
   Lasă, tu, că e bine unde mergi :>

 5. da, da, la asta ma refeream si eu, dar nu aveam un exemplu concret, dar uite ca recent mi s-a spus ca scru mare, iar mie mi se parea ca scriu mic spre mediu. deci, mega-relativitate!!:))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s