Cu ce drept?

Am avut o săptămână nebună şi fac cinste cu un ceai/o cafea/o bere virtual(ă) dacă nu adorm mâine la ore. Dar nu mă plâng, pentru că viaţa mea este SUPERBĂ în comparaţie cu a altora şi o să fiu veşnic recunoscătoare că m-am născut în România. Da, da, aţi auzit citit bine, mulţumesc lui Dumnezeu că m-am născut aici. Motivele-s  multiple, deşi la o primă vedere am spune că nu-i deloc aşa, dar mă explic imediat.

Le rog pe toate domnişoarele/doamnele să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să-şi închipuie viaţa lor în ţări mult mai înapoiate şi cu populaţie preponderent musulmană. Să-şi închipuie ce înseamă să fii femeie într-o lume care nu doar că le aparţine bărbaţilor, dar în care tu, ca femeie, nu eşti deseori nimic mai mult decât un obiect. Nu contează prea mult ce simţi tu, pentru că tu oricum nu ai dreptul să ai păreri, iar principala ta obligaţie este să faci copii. Pentru binele tău, îţi sugerăm să faci băieţi şi nu cumva să te informezi şi să afli că bărbatul e de fapt responsabil de sexul copilului şi cu atât mai puţin să-i aduci şi lui la cunoştinţă lucrul ăsta. Dacă eşti măritată cu unul cu bani, ai noroc: nu trebuie să munceşti, îţi poţi petrece timpul în ignoranţă, iar atunci când vine vremea, poţi avea grijă de copii. În rest, te pregăteşti pentru că vine bărbatul obosit şi nervos şi are chef să-i dansezi. Dacă nu te-ai născut sub o stea norocoasă, viaţa e şi mai “roz”, dar nu mai detaliez. Toată lumea are idee despre cum merg lucrurile în lumea asta.

Am simţit nevoia să scriu despre subiectul ăsta pentru că am citit un articol care mi-a dat fiori. O adolescentă din Bangladesh a fost biciuită până la moarte pentru că…a fost violată! Fata asta de 14 ani a fost violată de vărul ei de 42,  iar apoi a fost acuzată de adulter şi condamnată la 101 lovituri de bici. Nu a rezistat decât primelor 70, a căzut din picioare şi a murit la spital. Mai mult, raportul iniţial al autopsiei concluziona că s-a sinucis şi nu că ar fi murit din cauza chinurilor la care a fost supusă. Până la urmă a ieşit totul la iveală, dar pe ea nu o mai aduce nimeni înapoi, iar povestea poate fi mâine a oricărei alte fete.

Vă întrebaţi dacă violatorul a păţit ceva? Acum înţeleg că e arestat, după descoperirea adevărului, dar iniţial el a fost condamnat la doar câteva lovituri de bici. Ei nu spun, dar sunt aproape convinsă că motivul este legat tot de poziţia femeii în societatea lor. Pentru că, din câte am mai auzit/citit, bărbaţii au mereu scuze când vine vorba de evenimente sexuale (şi nu numai). Dacă un bărbat face sex cu o femeie care nu e soţia lui, vina este a femeii. Nu contează că au făcut-o împreună. Explicaţia? Femeia l-a ademenit! Bărbatul? Păi bărbatul nu se poate abţine, ce să facă, săracul?

De discutat pe tema asta, am putea să o facem la infinit şi tot nu am putea să spunem tot ce e de spus, dar eu mă întreb: cu ce drept au omorât-o ei pe fata aia? Ce religie e aia care îţi dă dreptul să iei viaţa cuiva în numele dumnezeului pe care îl divinizează? Eu spun cu mâna pe inimă că nu cred că în Coran scrie aşa ceva, deci ajungem la civilizaţie. Într-o lume civilizată, în care apucăturile tribale nu-şi mai au locul, individul ăla ar fi considerat un dezaxat şi ar fi primit nişte ani de închisoare, iar fata aia ar fi avut parte de consiliere psihologică, să-şi poată reveni din şoc.

Aşa că nu vă închipuiţi cât sunt de recunoscătoare că m-am născut în România!

Puteţi citi articolul integral aici.

Sursa foto.

11 thoughts on “Cu ce drept?

 1. Cristina V says:

  Frumos articol, chiar m-a impresionat. Problema e ca femeile sunt tratate in acest fel de secole si secole in cultura musulmana, asa ca nici nu stiu de cine ar depinde ca barbatii sa-si schimbe mentalitatea… Cu siguranta nu de noi, europenii, care nu avem nici un fel de drept de a ne exprima opinia, cel putin asa cred ei. Inca ma mai mira cazurile in care o femeie reuseste sa scape si scrie un roman despre ce-a avut de indurat, pentru ca astea-s rarisime. Pana si actele astea de cruzime de care auzim sau despre care citim sunt exceptii, in sensul ca lucruri mult mai urate trebuie sa se intample in fiecare zi, lucruri care-s trecute sub tacere si musamalizate cu cel mai mare talent, in asa fel incat situatia continua asa cum a fost pana acum, ca o campanie eterna de discreditare a drepturilor femeilor.

 2. Miss I. says:

  Aşa e, cred că noi vedem doar vârful aisbergului, nicidecum toate ororile care se întâmplă în astfel de ţări. Cu siguranţă e greu să-şi schimbe mentalităţile, dar ar trebui să găsim ceva de făcut. E injust şi strigător la cer tot ce se întâmplă.
  Mulţumesc că ai trecut pe aici! 😀

 3. miscellaneous11 says:

  Mda, mi-a venit și mie știrea asta prin e-mail, și m-am șocat puțin. Nu e primul caz, oricum.
  Ți se pare că la noi românii, când apar asemenea cazuri, nu auzi scuze de genul ”femeia l-a ademenit” ? 🙂 Noroc că la noi nu-i așa complicat cu religia, că în rest … societatea oricum e împărțită. Și da, eu disprețuiesc complet mentalități de genul acesta, pentru că asta depășește orice cultură, e vorba de viața unui om, până la urmă.

  • Miss I. says:

   Eh, sigur că şi la noi se aud astfel de comentarii :P, dar măcar la noi nu există tradiţii/legi/ prin care să fii biciuită, pedepsită şi chiar ucisă pe tema asta.
   Ar trebui să putem face într-un fel ceva, dar nu ştiu cum.

  • Miss I. says:

   Oh, Doamneee, ştiam despre chestia asta şi că se practică, dar nu văzusem niciodată un documentar sau ceva pe tema asta. E îngrozitoooor, cum să fii mutilată aşa? 😐

 4. Aliceee says:

  Foarte trist ca inca in lumea in care traim se petrec astfel de lucruri si nu ia nimeni nici o atitudine. Ce le pasa? Cui ii pasa? Lor le trebuie bani, razboaie, putere …. astea sunt maruntisuri!

  In lumea asta drepturile omului mai presus de toate ar trebui aparata si luptat pt ea, apoi ca esti femeie, copil etcc!

 5. Miss I. says:

  @Cătă – mersi pentru filmuleţ, adevărul e sunt multe lucruri cu privire la care ar trebui să ne punem întrebări şi să ne dăm seama ce priorităţi avem de fapt. Ca să nu mai zic de teoria conspiraţiei, care se pare că nu e chiar nefondată 🙂 Eh…

  @Aliceee – aşa e, drepturile omului sunt sfidate în multe ţări şi, aşa cum spunea Cristina mai sus, nu prea avem cum să facem şi noi ceva în sensul ăsta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s