Conştientizează!

Probabil că toată lumea ştie ce înseamnă 1 Aprilie, dar sunt convinsă că e multă lume care habar nu are ce înseamnă 2 Aprilie la nivel internaţional. Asta poate pentru că multă lume încă nu ştie ce este autismul, ce presupune el şi cum putem să facem ceva în sensul ăsta. Pentru că da, “sărbătoarea” de astăzi are legătură cu această afecţiune din ce în ce mai răspândită, din păcate, în zilele noastre.

Astăzi este Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Autismului. Pentru autism există multe definiţii, mulţi spun chiar că e un spectru ce cuprinde mai multe afecţiuni, dar în principal este o tulburare a creierului care afectează abilitatea de a comunica şi de a interacţiona cu cei din jur. Simptomele sunt multiple şi, pentru că nu mai suntem în Evul Mediu, părinţii ar trebui să-şi poată da seama dacă este ceva în neregulă cu copilul lor. Cu cât e descoperit mai repede, cu atât tratamentul şi terapia pot avea un efect mai mare, evident. Din păcate, terapia costă mult, poate ajunge şi la 2000 de Euro pe lună şi ca şi cum toate astea nu ar fi de ajuns, copiii cu autism sunt de cele mai multe ori respinşi, iar părinţii lor sunt uneori consideraţi a fi excesiv de grijulii.

Din păcate, oamenii judecă mult prea repede şi nu sunt capabili să stea o clipă, să reflecteze şi să-şi dea seama că poate copilul ăla care lor li se pare că se poartă ciudat, nu este răsfăţat şi răutăcios pentru că nu vorbeşte cu al lor. Poate că în creierul lui micuţ nu-s toate aşa cum ar trebui să fie, dar asta nu înseamnă că suferă de o boală psihică.Pentru că nu, autismul nu este o boală psihică, aşa cum crede multă lume, ci doar o tulburare de dezvoltare de natură neurobiologică. Autiştii pot fi ajutaţi şi scoşi încet, încet din lumea lor, pot învăţa să se ataşeze de oameni şi nu de obiecte, pot ajunge să se întoarcă atunci când le rosteşti numele, pot ajunge să-ţi zâmbească, să se uite în ochii tăi şi să te strângă în braţe, pot ajunge să se joace cu jucăriile, nu doar să le alinieze, pot ajunge să aibă şi alte activităţi decât cele stereotipe şi pot ajunge să-ţi vorbească.

Nu este imposibil, dar e nevoie de bani şi deschidere din partea celor din jur. Eu sper sincer că tot mai multă lume va înţelege ce înseamnă autismul şi vom încerca să fim mai toleranţi cu cei din jur şi să-i ajutăm pe cât posibil. E păcat să-i izolăm şi să le punem o etichetă, mai ales că nu ştim ce se ascunde în spatele acelei priviri pierdute. Poate că este un om cu totul special, aşa cum poate fi oricare dintre noi, sau poate fi un spirit superior, poate un mic geniu. Nu se ştie niciodată.

Ştiţi câte personalităţi, câte nume celebre au fost considerate a avea cel puţin manifestări autiste? Mozart, Beethoven, Einstein, Jung, Kafka, Jane Austen, Mark Twain, Graham Bell, Emily Dickinson sau Isaac Newton vă spun ceva? Poate Bob Dylan, Keanu Reeves, Al Gore, Woody Allen sau Bill Gates atunci? Asta ca să nu mai spun câte persoane publice au copii care suferă de autism.

Hai să să conştientizăm autismul! Şi să nu mai etichetăm!

Ca bonus, “Viaţa ca o curvă”, o melodie de pe noul album al lui Florin Chilian, intitulat “Autistul. Nu-l mai goniţi pe Brâncuşi”, pe care am ascultat-o prima dată la Ancuţa. Mulţumesc! 🙂

Sursa foto.
Advertisements

2 thoughts on “Conştientizează!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s