Slăbeşte, fată, cu cap!

M-am săturat să văd că printre cele mai gugălite expresii sunt “pastile de slăbit”, “slăbit rapid”, “diete rapide” sau, cea mai elevată, “diete rapide şi eficiente”. Adică stai aşa că dacă tot îmi propun să slăbesc, vreau să fie rapid şi eficient, nu aşa, oricum! O să definesc eu “eficientul” ăsta: se poate să mănânc ce şi cât vreau şi să slăbesc cât ai zice “dietă”? Atunci e eficientă, altfel nu. Aşa gândesc multe adolescente şi, din păcate, sunt şi multe femei în toată firea care visează la cai verzi pe pereţi.

Bună dimineaţa! Nu există dieta-minune dacă doreşti să slăbeşti frumos, să nu rămâi cu pielea lăsată şi plină de vergeturi, să-ţi tonifiezi frumos muşchii şi, cel mai important, să nu te alegi cu o gastrită de toată frumuseţea sau, mai rău, cu fratele ei mai mare – ulcerul. Asta ca să nu vorbesc despre milioanele de efecte negative pe care o dietă ţinută aiurea ţi le poate aduce. Orice dietă eficientă presupune să-i oferi timp ca să-şi facă efectul, deci ne-am lămurit? Gândeşte-te simplu: ai pus 10 kile într-un an, da? Păi şi acum vrei să scapi de ele de azi pe mâine? Ţie chiar ţi se pare fair play faţă de corpul tău? Hai să fim serioase, măi fetelor, să ne revenim!

Eu mi-am făcut mai demult cont pe un site pe care îl recomand sincer, şi anume Slăbuţe. Nu neapărat ca să slăbesc, ci pentru că mi-ar plăcea, atât cât pot, să am un stil de viaţă sănătos ca să nu mă trezesc la 40 de ani că nu pot urca scările, dar nici că nu mai am menstruaţie fiindcă am ajuns o anorexică. Pentru echilibru, da! Site-ul oferă informaţii foarte multe cu privire la dietă, sport, sănătate şi îngrijire corporală, iar forumul ataşat e plin de oameni gata să te ajute cu un sfat sau o vorbă bună. Ce e cel mai important e că nu-ţi promite rezultate minune, deşi există secţiuni pentru tot felul de diete. Sunt prezentate avantajele şi dezavantajele fiecăreia şi este încurajat stilul de viaţă sănătos. Nu vă gândiţi că o să daţi peste oameni care nu gustă niciodată dulciuri sau fast-food sau alte chestii “îngrăşătoare” şi stau la pândă să vă certe. Fiecare e liber să facă exact ce vrea cu propriul corp. Aruncaţi un ochi şi mai citiţi dacă vă interesează.

Scriu articolul ăsta nu pentru că mă plăteşte cineva, ci pentru că m-am săturat ca oamenii să ajungă la mine pe blog căutând “pastile de slăbit”, asta după ce am scris articolul acela cu “Pastillas contra el dolor ajeno”.

Ce vreau eu să mai subliniez din ceea ce am citit pe site-ul mai sus menţionat: dacă vrei să pierzi kilograme, e de ajuns să ţii o dietă, mai restrictivă sau mai puţin restrictivă. Dar dacă vrei să arăţi bine după ce slăbeşti, nu ai ce face fără sport! Punct. Nu sunt doar chestii scrise pe un site. Am o colegă care a slăbit într-o vară de la 67 la 49 de kilograme (la 1.60 m e perfect, ba chiar i-ar mai prinde bine vreo două), dar pe lângă regimul alimentar (regim, nu dietă, fiindcă făcuse o gastrită tare sexy), dădea 13 ture de stadion pe seară (alergând, da), plus alte exerciţii. Deci nu a ajutat-o vreo dietă minune. Fără efort nu slăbea 18 kg aşa, din senin. Deşi eu sunt pentru slăbitul mai lent (2-4 kg pe lună), pe ea se pare că nu a afectat-o ritmul ăsta aşa alert. Şi aici intervine o chestie importantă: cunoaşteţi-vă corpul! Dacă Popeascăi i-a mers o anume dietă nu înseamnă că tu trebuie să te chinui cu ea dacă simţi că mori de foame, de-a dreptul! Niciodată nu trebuie să-ţi fie foame într-o dietă! Înfometarea e o prostie! Că “ai mânca ceva” e altceva, e nivelul psihologic. Bun, pentru alte detalii citiţi pe site, că e bun!

Şi acum că ne-am lămurit cu chestiile generale, hai să vă zic care e cea mai amuzantă şi în acelaşi timp cretină “dietă” de care am auzit! Dieta cu tenia! Da, da, tenia-viermele. Ăla de am învăţat la biologie că e un parazit de care trebuie să ne ferim cum putem şi pentru care trebuie să luăm antibiotice antihelmintice (scuze pentru greşeală!) cu pumnul ca să-l gonim ca pe un musafir nepoftit! Cum stă treaba. Tu, fată cu nişte celu pe picioare şi un pic de burtă, te gândeşti că nu-ţi mai place ce vezi în oglindă. Numai că mai ai o problemă: ţie îţi place să mănânci. Ce faci atunci? Păi, dacă ai părul lung, dar mintea scurtă, mergi (pe şestache, da?) la un medic sau ceva, asta nu o ştiu, introduci un prieten-tenie în corpul tău şi îţi vezi liniştită de viaţă. Tu mănânci ce-ţi poftesc papilele, iar prietenul-tenie înghite cât poate. Aşadar e o simbioză de-a dreptul mirifică. Femei, femei, e plină lumea de nebune! Ca să-l scoţi de acolo implică multe pastile şi prostii, care îţi vor nenoroci ficatul, ca să nu mai zic că pot să se întâmple tot felul de tâmpenii dacă se supără tenia pe tine şi nu mai vrea să-şi facă treaba. Cât de inconştientă sau disperată să fii să faci aşa ceva?? Treziţi-vă, măi fetelor!

Dacă mai aud aşa ceva o singură dată cred că vomit. Pe bune! Terminaţi! Puneţi mâna şi citiţi înainte să vă apucaţi de o dietă, vedeţi ce implică ea şi puneţi-vă mintea la contribuţie. Citiţi despre ce înseamnă anorexie, bulimie, binge-eating, efectul yo-yo şi înarmaţi-vă cu voinţă! Ori faceţi ceva bine, ori nu mai faceţi!

Bun, gata! Eu mă duc să mănânc ceva. Ceva sănătos, că azi am mâncat pizza, e de ajuns! 😛

Sursa foto.
Advertisements

4 thoughts on “Slăbeşte, fată, cu cap!

 1. NU MAI CITITI PE FORUMURI!!!
  Stiu eu ce e si cu formul asta… toti se cred specialisti in ale nutritiei…
  Nici articolele din glossy glossy nu ajuta cu nimic.
  Ma rog, nu stiu ce ajuta. In orice caz… NU netul cu sfaturile lui, ci sportul. ATAT! A, da fara paine, prajeli si exces de sare, zahar.

  Dupa bac, PROMIT! :))

 2. Ha, ha, zici ca ne-am vorbit, aveam subiectul pe lista, dar eu am inceput cu ala cu statul aiurea la soare.
  Eu ma mir si cu colega ta ca a slabit asa mult si fara urme pe corp, sa aiba grija sa nu aiba ceva carente prin organism.

 3. Frumos articolul şi deosebit de moralizator, dar am o corectură de făcut (sper să nu te superi pe mine). Tenia e un vierme, iar antibioticele nu au nici un efect asupra lui, doar antihelminticele, şi foarte puţine dintre ele (pentru ca e al naibii de rezistent). Am insistat pe asta pentru ca am făcut 4 semestre de parazitologie în facultate şi mi s-a fixat pe creier noţiunea! Sper că nu te deranjează. 🙂

 4. @Laura – hai că netul nu e chiar omul-negru, se pot găsi chestii de bun-simţ şi aici. Cât despre promisiune, eu te ţin minte, te verific :>

  @Oana – să ştii că am citit articolul tău şi cred că toată ziua o să mă gândesc la aluniţele astea. Cât despre colega mea, tocmai de asta am zis că eu sunt pentru slăbitul lent. Pe verificatelea, ea arată bine, nu are vergeturi, dar n-aş putea să-ţi spun cât de bine e pe interior. De gastrita aia oricum n-a scăpat definitiv.

  @Bibliophile – cum să mă supăr?! Mulţumesc că mi-ai spus, o să corectez acum. 😉 De antihelmintice chiar nu am auzit până acum, dar acum că ai zis, e logic că viermii nu-s microorganisme 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s