Ultima oră de dirigenţie

Mi-e încă un pic greu să spun: “Am terminat liceul.” Am fost ieri la şcoală ca să iau 39 de lei (ca bursă, da) şi am aşteptat la noi în clasă în fosta noastră clasă. M-am simţit destul de ciudat, mai ales când m-am gândit că din toamnă nu va mai scrie deasupra uşii “XII B”, dar ştiu că aşa trebuie să fie, trebuie să creştem, să “ne facem mari” şi să ne amintim cu drag de ăştia patru ani.

De când am scris articolul “Impresii la cald”, multă lume s-a perindat pe aici căutând idei şi impresii legate de ultima oră de dirigenţie. Mulţi se întreabă ce ar trebui să spună ei la această oră, cum ar trebui să decurgă sau vor, poate, doar să afle cum a fost la alţii. Pentru că eram şi datoare cu nişte poze şi pentru că ştiu că uneori inspiraţia pare să ne ocolească şi mulţi ne aflăm în pană de idei când vine vorba de organizat astfel de chestii festive, m-am gândit să relatez cam cum s-a întâmplat la noi toată chestia.

Bun. Să o luăm cu începutul. Ăsta a fost destul de formal, fiindcă dirigu’ a vrut să pornim cu “Gaudeamus igitur”, ceva ce pentru mine e sinonim cu “facultate”, dar am zis să-i facem pe plac. Aşadar, am aşteptat în clasă profesorii, iar când au ajuns am ascultat solemn “Să ne bucurăm”, după care l-am rugat pe dirigu’ să strige catalogul pentru ultima dată (nici nu mai ştiu de când nu mai fusesem toţi prezenţi). L-am surprins emoţionat şi cele câteva cuvinte pe care a reuşit să le spună despre noi au fost tare drăguţe;  mărturisesc că nu mă aşteptam, mai ales după anul...agitat, să-i zicem, pe care l-am avut. Imediat după asta, una din colegele mele a ţinut un miniminidiscurs, un mesaj pentru dirigu’, că aşa e frumos, na.

De aici a început partea mai veselă a orei, i-am anunţat pe profesori că: unu la mână – dacă ei ne-au ascultat în anii ăştia, de data asta avea să fie altfel, noi urma să punem întrebările, iar ei să răspundă – şi doi la mână – pentru că e ultima noastră oră de liceeni, o să încercăm să ne amintim de copilărie şi de cât de drăguţi eram atunci. Le-am testat, deci, abilităţile; am pus o prezentare cu pozele noastre de acum aproximativ 15 ani şi i-am provocat să ne ghicească, urmând ca pentru fiecare răspuns corect să primească un cadouţ de la elevul ghicit (noi le-am dat câte un Kinder Surprise şi, deşi era cam cald şi s-au deformat puţin, i-am văzut tare animaţi, se luau la întrecere, trăgeau cu ochiul la vecinul să vadă cine are mai multe). Partea asta a fost tare haioasă, profii erau tare concentraţi şi cea mai interesantă parte era “varianta de rezervă”: la fiecare poză era un nume care apărea mereu, gen “dacă nici acum nu e X…” 😛

Următoarea chestie  pe care am făcut-o a fost să ne exprimăm succint sentimentele faţă de toţi profii prezenţi şi, în acelaşi timp, să vedem dacă au idee cam ce simţim noi pentru fiecare. Le-am făcut câte o miniprezentare în care nu le-am dezvăluit numele, dar am dat indicii şi am adus în discuţie elemente definitorii pentru ora fiecăruia, în aşa fel încât fiecare să se recunoască. Pentru că s-au prins, au primit câte o diplomă onorifică ( însoţită de o floare pentru doamne), dar şi un bileţel cu o întrebare/cerinţă. Au avut timp să-şi pregătească răspunsul cât timp colegii lor şi-au primit diplomele şi a urmat a treia şi ultima “probă”.

Descriere succintă profesori

Cerinţele respective presupuneau ca ei să ne spună ce impresie le-am lăsat după timpul în care ne-au predat, dar nu aşa oricum, ci personalizat. De exemplu, pe profa de română am întrebat-o ce operă ar scrie despre noi (gen literar, specie) şi cum s-ar numi. Pe profa de geografie am provocat-o să ne asemene cu o destinaţie turistică, motivând răspunsul, iar pe proful de istorie – să asocieze perioada petrecută la noi la clasă cu o perioadă sau eveniment din istorie. S-au descurcat onorabil cu toţii şi, deşi au avut emoţii (ştim noi!), le-a ieşit media 10. Le mulţumesc pe această cale, deşi ştiu că nu-mi citesc blogul, pentru urările de bine şi ne bucurăm că le-am lăsat o părere atât de bună. O să ne fie dor de toţi şi o să ne amintim zâmbind şi de tezele amuzante de la economie, dar şi de zilele în care ora de istorie se făcea cu zece-doişpe elevi, care îşi rodeau unghiile rugându-se să nu-i asculte tocmai pe ei.

Profesorii răspund la întrebări

Ca să mai ştergem lacrimile din ochii noştri, dar şi din ai câtorva profesori, spre final i-am citit lu’ dirigu’ Balada Mioriţa în varianta matematică (internet rulz), toată lumea s-a amuzat şi profa de română ne-a felicitat că l-am înţeles pe Ion Barbu, matematicianul – poet. Doamna director a fost şi ea prezentă şi îi mulţumim pentru ceea ce a spus despre noi, precum şi pentru sfatul pe care ni l-a dat.

La final, i-am servit cu o bucăţică de plăcintă sârbească home-made şi un pahar de suc şi am mers afară să ne împozăm cu profii şi dirigu’. Noi ne-am întors în clasă, am ascultat “Ani de liceu”, am cântat şi am dansat, am făcut poze, ne-am pupat, ne-am îmbrăţişat, ne-am promis că ăsta nu e sfârşitul, unii unele au plâns până s-au înnegrit la ochi şi până s-au trezit cu dâre pe fondul de ten, alţii doar am lăcrimat puţin, dar abia am putut să mai vorbim din cauza nodului din gât. După asta am plecat să mâncăm o îngheţată şi să ne mai scriem în albume, dar nu s-a prelungit prea mult relaxarea, fiindcă trebuia să ne pregătim pentru seara.

Poză de grup

Fete, fete

Powerpuff girls 1

Powerpuff girls 2

Seara am făcut un minibanchet personal, ne-am întâlnit aproape toţi, ne-am simţit bine şi am dansat, iar unii din noi am plecat când n-am mai rezistat din cauza boxelor care erau la zece centimetri de noi. Am dat o fugă să ne zbânţuim puţin pe club music, după care am rămas să ne uităm la filmuleţe din clasa a IX-a până pe la 4 (AM, da),  când ne-am deplasat spre casele personale, ne-am demachiat, ne-am îmbrăcat în pijamale şi am pus punct unei zile pline şi frumoase. The end, cum s-ar zice!

Minibanchet

Powerpuff girls 3

Asta am făcut noi în ultima zi de şcoală. Pentru noi a fost frumos şi emoţionant şi ştiu că n-o să uităm curând ziua asta. Plănuim să ne mai vedem după bac, să petrecem ori de bucurie, ori de supărare şi ştim că o să venim în vizită la şcoală în toamnă (măcar să ne vindem manualele, dacă nu de drag).

Sper că articolul îi ajută pe cei mulţi gugălitori şi dă idei celor care vor organiza la anul ora asta şi nu ştiu ce să facă, pentru că ştiu că e un stres în plus, dar merită şi rămâi cu amintiri plăcute. Şi citeam pe un blog că ăsta e cel mai important lucru: să-ţi creezi amintiri!

Voi ce aţi făcut la ultima oră de dirigenţie din liceu? Aţi plâns, aţi fost bucuroşi că scăpaţi? Aţi avut o clasă unită sau a fost fiecare cu persoana personală?

Kiss, kiss, bye-bye! 🙂

Advertisements

6 thoughts on “Ultima oră de dirigenţie

 1. imi cer scuze inca o data ca v-am furat ideea, dar trebuie sa recunoasteti ca e una dintre cele mai bune ever! ai avut o fustita superba! mai mult nu vreau sa zic despre ultima ora, final etc. caci o sa plang 😦 din nou!

 2. Foarte fain ati facut ultima ora. Si la mine a fost frumos cand am terminat, dar in alt stil a fost, la noi in liceu e obiceiul cu predarea cheii clasei urmatoare – deci noua 11 E ne-au decorat clasa cu flori si ne-au asteptat cu tort si chestii pe noi, 12 E, sa le predam cheia :). Si discursuri si bocete of course.
  Tare bine ai aratat in ultima zi de scoala.

 3. @Clau – nu te mai scuza, că n-avem drepturi de autor pe ea, şi noi am furat-o, ştii bine. Şi mulţumesc 🙂

  @Oana – ce drăăăguţ. Mi-ar fi plăcut să fie şi la noi ceva de genul ăsta. Un plus ar fi că se ocupă cei de a 11 a de o parte din organizare, hehe 😛
  Mersi de compliment 🙂

  • Mulţumesc! Am citit articolul; şi la voi e cu predarea cheii? Cred că noi suntem vitregiţi : ))) Mai ţii legătura cu colegii? Tare-s curioasă cum e la un an diferenţă, că acum ne promitem cu toţii marea cu sarea. 😀

   • Sigur că e cu predarea cheii, așa o școală de tradiție, de ELITĂ … :)))) Parcă-l citez pe profu de mate. Hmm … păi nu prea mai ținem nu știu cât legătura … Cu prietenii mei de liceu da, țin, bineînțeles, dar cu ceilalți, mh, mai puțin. 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s