Drama zilelor noastre

Am început să scriu articolul ăsta aseară, dar pe urmă mi-am zis: măi fată, tu ai băut gaz? La ceas târziu în noapte tu-ţi verşi năduful pe blog în loc să dormi frumuşel şi să laşi formulele de mate să se aşeze pe neuroni? M-am ridicat cătinel de pe scaun şi m-am postat cu capul pe pernă, încercând să visez subiectele. Nu pot să vă spun ce profund am dormit. Ca şi duminică seara, de altfel. Mi-amintesc că în clasa a opta m-am foit toată noaptea, pe când acum am dormit dusă, nu alta! Ce înseamnă vârsta, domnule, te calmezi, te linişteşti, le laşi în durerea lor de subiecte că oricum nu le poţi schimba telepatic.

Aaaanyway. Azi a fost bine. Bine, bine. A fost destul de accesibil, deşi nu prea previzibil,  am avut timp, am scris frumos şi sigur n-am dat-o în bară pe la vreun 2+3=7.  N-am ce să vă zic de proba la mate, în schimb recuperez pentru aia de luni, că este cel mai controversat subiect săptămâna asta.

Mai ştiţi voi acum nişte ani când proaspăt absolvenţii de liceu l-au cadorisit pe Moromete cu condiţia de intelectual? Nu vă amintiţi? Când le-a dat să prezinte condiţia intelectualului şi au avut de ales între nişte autori, printre care şi Marin Preda, iar ei nu s-au gândit nicio secundă că poate Preda a scris şi alte romane, d-alea cu intelectuali şi că nu Moromete era the one? Atunci a fost amuzant şi mulţi au început să militeze pentru schimbarea baremului. Păi sigur, dacă juma’ dintre candidaţi îs proşti nepregătiţi ne luăm după ei, doar nu-i depunctăm pe toţi! Sigur, că doar ăsta e raţionamentul logic.

Ei bine, povestea se cam repetă anul ăsta, iar mărul discordiei îl reprezintă definiţia de dicţionar a cuvântului “dramatic”. Da, da, că noi am avut personajul dintr-un text dramatic studiat, aparţinând lui I. L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. În mare, era vorba ori de comedie, ori de drama interbelică, ori de drama postbelică. Doar nu vă aşteptaţi ca toată lumea să se prindă ce să scrie, nu? E bine, că nici nu s-a prins toată lumea. Mulţi l-au ales pe Gheorghidiu, pentru că e al lui C. Petrescu şi pentru că are şi el o dramă, nu? Ce, viaţa lui nu e dramatică? Haide să vă zic eu ceva! Cerinţa era foarte clară, deloc ambiguă cum susţin cei care speră să li se puncteze eseurile pe lângă subiect. Cunosc şi eu persoane care au făcut chestia asta şi puteţi să mă consideraţi rea sau cum vreţi voi, îmi asum tot ce scriu aici, am şi argumente ca să susţin, deci nu mă jenez să o spun.

Mi se pare trist că termini liceul şi ori nu ştii că o cerinţă se citeşte complet (inclusiv reperele, în care erau menţionate “indicaţiile scenice”, aproape mură-n gură), ori n-ai învăţat până acum că sintagma “un text dramatic” se referă la genul literar căruia îi aparţine textul. Nu era vorba de situaţii dramatice sau dramele personajelor, ci de textul în sine. Fără echivoc. Punct! Şi vin victimele şi zic să primească punctajul pentru redactare. Păi, dragilor, ăla se primeşte dacă dezvolţi subiectul propus, or’ romanul modern subiectiv n-are-a face cu textul dramatic. Alţii au idei mai strălucite: “Să nu se puncteze, dar să se reia proba!” că cică au fost induşi în eroare. Hăăăă? Adică să vin eu, proasta care s-a chinuit să scrie comedia la examen, să mai dau o dată proba pentru că tu, săracul de tine, ai fost indus în eroare de lipsa ta de pregătire? Ne-am dat naiba!

Mai sunt unii care zic că n-avea Camil Petrescu ce căuta acolo, că drama interbelică nu e în programa de bac. Hai s-o lămurim pe asta! Nu, drama interbelică nu e în programă. C.P. însă e autor canonic, deci poate fi menţionat la III şi doar de drag; poate sunt unii care n-au studiat romanul lui la modern, subiectiv, de analiză psihologică  şi atunci au studiat o operă dramatică, pentru că tot trebuie să aibă ceva de C.P. în “palmares”. Cu alte cuvinte, era un element de ajutor pentru cei care l-au preferat şi au învăţat şi “Jocul ielelor” sau altceva. Aveau dreptul să-i scrie numele acolo, punct!

Părerea mea (deloc umilă în cazul de faţă) este că ar trebui să încetaţi cu scuzele penibile! Nu, sistemul nostru nu e cel mai sănătos! Nu, stricteţea care se dorea nu a existat peste tot! Nu, nu ne îndreptăm spre mai bine! Dar asta nu înseamnă că aveţi dreptul să primiţi vreun punct pentru inepţiile pe care le-aţi scris dacă n-aţi ales operă dramatică. O să susţin chestia asta până în pânzele albe, să ştiţi!

Sunt convinsă că mulţi dintre cei care au ales “Ultima noapte…” (sau “În vreme de război” as a matter of fact!) sunt şi cei care habar n-au că Nichita Stănescu e bărbat (nici nu mă gândesc că-i ştiu poeziile sau ceva), ce e aia o perspectivă narativă sau că unele cuvinte se mai folosesc şi cu sens conotativ. Exemple? Poftim.

“Perspectiva narativă din text ne arată că cei doi au perspective diferite asupra vieţii.”

“Se stie că femeilor le place să se uite în oglindă, de aceea Nichita ne îndeamnă idealurile spre achiziția unui astfel de instrument reflectorizant.”

“Personal nu este de acord cu acest citat, deoarece nu sunt femeie ca Nichita să stau să mă cochetez, aranjez și fardez în oglindă ca o matrahulă.”

“Oglinda trebuie să fie nelipsită din garderoba oricărui idealist.”

Continuarea aici.

Aşadar şi prin urmare, drama asta pe care o trăiesc aproape juma’te din proaspăt absolvenţii de liceu ar trebui să ia sfârşit acum, pentru că deja devine un subiect agasant. Ai dat-o-n bară? Asumă-ţi consecinţele faptelor tale şi nu mai da cu roşii când nu e cazul. Că acum chiar nu e!

Ştiu că într-o soţietate fără moral şi fără prinţipuri…trebuie să ai şi puţintică diplomaţie, dar azi chiar n-am avut chef să fiu diplomată! Deal with it!

Two down, one to go! 🙂

Advertisements

8 thoughts on “Drama zilelor noastre

 1. Oh,oh, oh, eu sunt foarte tristă cu povestea asta cu Gheorghidiu pentru că o prietena bună bună de-a mea a scris al fel. Şi ea e mega-deşteaptă şi cultă şi ştie literatură foarte bine, e şi poetă, de fapt şi aş putea continua, dar degaba pentru că n-a fost atentă :(((

 2. Am auzit subiectele şi controversele la radio… ce-i drept de la radio am înţeles “personaj dramatic” şi mi-am spus şi eu că a fost cerinţa ambiguă. Dar după ce am citit pe net mai bine mi-am dat seama că nu, nu cerinţa era vinovată ci lenea, prostia, faptul că lumea nu mai citeşte şi e total dezinteresată! De ce de multe ori, acum mulţi ani, nu se făcea răscoală? Mi-e scârbă, sincer! Mi-e scârbă şi de mulţi profesori care nu au pic de valoare! Succes în continuare draga mea, sunt sigură că tu vei fi printre primii. Te sărut!

 3. Sunt de acord cu tot ce spui tu si sa iti spun de ce. Majoritatea au gresit din neatentie, ok? Eu, la drept, am cred ca la peste jumatate din subiectele la romana capcane gen. Adica printre raspunsuri, spre exemplu, am “adverb, acuzativ”. Si copilul grabit, emotionat, neatent, nu se mai gandeste ca adverbul nu are caz si raspunsul corect e d.alta interpretare. Si sa iti mai spun ceva, la admitere la mine, iti da o singura foaie. Daca ai gresit-o, poftesti afara. Asta ca sa te faca sa fii atent. Daca nu esti in stare sa citesti cerinta bine, du-te fericit.

  In alta ordine de idei, lumea de la M1 (nu stiu la voi) se vaita ca subiectele au fost grele. Dragii mei, vreau sa va aduc aminte de variantele in care va uitati ca vitelu’ la poarta 9 si nu stiati sa faceti nimic din partea a III-a. Astea au fost grele? Nu. Au fost mai grele decat proba la istorie, asta asa e. Dar ne-am asumat lucrul asta cand am dat la mate-info. De ce nu recunoastem ca atata am putut, atata am stiut si sa nu mai dam vina pe subiecte.

 4. Vai, vai, vai, cum se repeta istoria. Eu am fost in generatia cu Moromete intelectualu’ :))) si desi cerinta era ceva de genul “drama intelectualului” – si la noi la scoala fix asa facusem lectia “Drama intelectualului lucid – Stefan Gheoghidiu” juma’ de scoala tot a zis de Ion sau Moromete :))).

 5. @Iulia – noi am vorbit, ştii ce părere am despre asta. Îmi pare rău pentru cei pe care îi cunosc, dar asta e, suntem destul de mari încât să ne asumăm consecinţele faptelor noastre 🙂

  @Bi – Da down, down, nu aşa în glumă. E trist că după ce că-s praf, mai fac şi mişto : ))

  @Jo – de multe ori presa mai trunchiază informaţia şi poate e normal, că nici n-au timp să reproducă exact. În ultimă instanţă, tot elevii-s vinovaţi, pentru că dacă vrei să înveţi, pui mâna şi o faci şi tot ştii să faci diferenţa între genuri. Îţi mulţumesc pentru susţinere, aşa să fie cum spui tu! 😀 :*

  @Clau – aşa zic şi eu! Asumă-ţi responsabilitatea, că acum douăj´de ani alţii aveau o familie de ţinut şi copii de crescut la vârsta asta. Prea simţim nevoia să stăm numai în puf. Părerea mea e că democraţia ni s-a urcat la cap şi am înţeles-o prost 🙂 Cât despre mate, singura mea problemă cu istoria ştii care e: admiterea asta imbecilă. În rest, sunt de acord. Baftă în continuare, abia aştept să ne vedem la profa!

  @Oana – ooo, deci ai informaţii “din interior” 😛 Lumea şi acum crede că ăştia-s intelectuali, ce zici! Auzi, că Ion poate fi considerat intelectual dacă te gândeşti la planul pe care şi-l face ca să facă rost de avere. Hahahaa! Cum te duce mintea un pic, cum eşti intelectual : )))

  • Mulţumesc pentru răspuns, îţi respect părerea şi, dacă vrei, poţi să judeci (în scris) pentru că, aşa cum am spus, îmi asum tot ce am scris aici 🙂
   Nu neg că există copii deosebit de sensibili şi care se pierd pur şi simplu în faţa foii, dar nu cred că 50% din absolvenţi (cam atâţia au ales text epic) au astfel de probleme de autocontrol. În plus, ce vreau eu să subliniez este faptul că fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea. Atât. Suntem egali în faţa legii şi doar un fond emoţional mai sensibil nu justifică nici punctarea din milă şi cu atât mai puţin reluarea probei pentru că, vezi Doamne, au fost induşi în eroare.
   Din nou, îmi asum tot ce spun 🙂

   P.S. Mă bucur că ţi-ai reluat pasiunea, desenul 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s