Arta conversaţiei (2)

Aşa cum am zis, episodul 2 🙂

E foarte curios câtă milă inspiră defectele fizice şi cât dispreţ cele psihice. Toată lumea zic: “săracu’ de el – e şchiop, e chior” şi nimeni nu zice “săracu’ de el – e zgârcit, e ipocrit, e turnător, e intrigant”, când astea sunt infirmităţi de pe urma cărora suferi la fel de mult ca şi de pe urma infirmităţilor fizice. […] Îţi dai seama ce infern trebuie să fie într-un suflet şchiop sau chior, sau amândouă la un loc, sau câte cât vrei?”

Oamenii au tendinţa de a-şi devaloriza imaginaţia care, de fapt, este motorul nu numai al sentimentelor, dar al tuturor lucrurilor.

Orice ţi se poate lua pe lumea asta, zisese Mama, uitându-se peste câmp, dar ce-ai văzut şi ce-ai învăţat nu.

Cine-ncepe să-nţeleagă mecanismele sociale nu mai e copil.

O parte din om se conjugă cu verbul “a avea”, cealaltă parte se conjugă cu verbul “a fi”; important este ca partea lui “a fi” să fie măcar egală cu cea a lui “a avea”. Cei pentru care “a fi” atârnă mai mult decât “a avea” sunt cei care trăiesc pentru a şti, pentru a afla, ceilalţi sunt robii obiectelor, robi strict ai materiei. Orizontul lor este mărginit de obiecte ca de-un parapet. Ei suferă de-o incurabilă orbie spirituală.

Pe orizontală se uită multe lucruri. Dar oamenii mai stau şi vertical.

Orice epocă de mari transformări aduce la-nceput cu sine fenomentul negării. Dar nimic nu e veşnic pe lume. Iar mai schimbător decât sufletul omului, decât concepţiile sale şi decât vremea nu e nimic.

Noi toţi, de orice rasă am fi, suntem un sinopsis al istoriei neamului nostru.

Un om care-a trecut printr-o mare spaimă, o vreme are un comportament destul de ciudat, dacă n-ai ţine seama de spaima prin care-a trecut.

Nimeni n-are dreptul să aleagă pentru altul, oricât l-ar iubi.

Cel mai minunat dar pe care ni l-a dat natura e gândirea. Păcat că acordăm atât de puţin timp acestei esenţe a fiinţei noastre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s