Voluntari, voluntari, dar până când?

Ho, ho, ho! Bine v-am regăsit! Cum a fost de Crăciun? Sper că nu aveți probleme digestive și că mai aveți chef și de distracția/odihna de Revelion 🙂

O să ies un pic din spiritul sărbătorilor, pentru că de mai bine de o săptămână vreau să scriu un articol despre o fostă VIPeriță care își dezvoltă propria afacere la momentul actual. Claudia (despre a cărei afacere puteți citi aici) și-a petrecut anii de facultate ca voluntar în VIP, a învățat ce înseamnă un proiect, o afacere, a fost manager de proiect, a avut responsabilități și și-a format niște deprinderi. Nu le știe pe toate, dar a pus bazele propriului său business, organizează evenimente pentru copii.
”Așa, și ce-i cu asta?”
mă întrebați. Păi nu, nu e nimic prea special, e foarte bine că  are idei și le pune în practică și aplică tot ce a învățat în anii de voluntariat. Doar că se pare că unii oameni ori nu știu să citească articole și dacă văd cuvântul ”voluntariat” le rămâne imprimat pe retină, ori nu înțeleg ce înseamnă ”afacere”, ”antreprenoriat”, ”business” și dau dovadă de exces de zel în ceea ce privește actele de voluntariat/caritate.
Altfel nu știu de ce articolul respectiv ar fi putut să primească un comentariu de genul ăstuia:

Domnișoara/doamna respectivă nu a înțeles că fata asta vrea să facă bani din afacerea asta? Nu mai face voluntariat, aici investește banii ei și urmărește profit. Că ăsta e scopul când faci afaceri. Da, e frumos să faci mulți copii fericiți, dar asta rămâne în slujba asociațiilor umanitare sau mai știu eu ce alte organizații, e fără logică să-i ceri unui om care caută un mod de a-și câștiga existența să pună un preț de intrare simbolic.
Da, e păcat că mulți copii nu pot beneficia de astfel de evenimente, dar e la fel de trist și că nu toți copiii sunt hrăniți corespunzător, nu toți beneficiază de educație formală corespunzătoare, nu toți primesc aceleași jucării, cărți, vacanțe. Pentru că așa e viața, nu e dreaptă. Dar fata asta nu se gândește la cei 90% din copii care nu pot participa la evenimentele ei, ci la cei 10% ai căror părinți au bani să o plătească. Și asta nu din egoism și lipsă de considerație, ci din pragmatism și pentru că-i place să aibă ce să pună pe ea, ce să mănânce, unde să locuiască, chestii de astea 🙂

Serios, unii chiar nu-nțeleg ce înseamnă afacere? Conform DEX online:

AFÁCERE, afaceri, s. f. 1. Activitate legală din domeniul agricol, industrial, comerț, financiar etc. desfășurată în scopul obținerii de profit. 2. (Fam.) Întreprindere cu rezultat favorabil. 3. Acțiune (importantă), îndeletnicire, ocupație. ◊ Afaceri interne (sau externe) = treburi obștești privind problemele interne (sau externe) ale unei țări. – A3 + facere (după fr.  affaire).

Gata, mi-am spus oful 😀

Cheers!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s