Alegeri

După un semestru de facultate, am hotărât să scriu postul ăsta așa, mai mult ca să consemnez undeva ceea ce simt, pentru că eu știu deja de ceva timp că nu-mi pare rău de alegerea făcută. Scriam prin octombrie că sunt în dilemă, trebuie să aleg între două chestii și sper să aleg bine.
Hai să dezambiguizăm. Eu fac voluntariat. Știam din clasa a X-a că atunci când o să vin în București o să fac mă înscriu într-un ONGS. Nu știam prea multe despre ONG-urile studențești din București, dar nu-mi făceam probleme. La un moment dat, a apărut FORCE, o școală de vară pentru liceeni organizată de studenți. Și așa a început relația mea cu ASER (Asociația Studenților Economiști din România), moment din care am știut că urma să vin la București, să intru în ASER și să organizez și eu chestii tari pentru alții, așa cum făcuseră oamenii ăia faini pentru mine.
A început facultatea, au început ONG-urile recrutarea, am completat formularul ASER cu mai multe zile înainte de deadline și am așteptat selecția pentru interviurile de grup. Între timp, m-am dus la cursuri ca un copil cuminte ce sunt, iar într-una din zile plecam obosită de la ultima oră și când am coborât din lift m-a oprit o domnișoară tare drăguță și energetică să mă-ntrebe dacă am auzit de Econosofia, o comunitate a VIP. Mi-a zis să vin la ei că e super, citim și vorbim pe teme de macroeconomie, facem conferințe și tot felul de proiecte la care vin oameni tari din domeniu și e tare că învățăm o groază de lucruri unii de la alții. Mi-a dat două mini-pliante și i-am zis că o să citesc mai multe și poate aplic.
Și-am descărcat formularul, l-am trimis cu câteva minute înainte de deadline și am zis ”Eh, am făcut-o și pe asta. Vedem noi.” Când m-au chemat la interviurile de grup de la ASER deja nu mă mai gândeam la VIP, recunosc, am fost super entuziasmată de aseriști (mai ales că pe unii îi știam deja) și mă vedeam deja în echipă. Doar că au urmat intervurile individuale la ambele organizații, la o zi distanță. Și mi-au plăcut amândouă, dar la VIP am avut șansa să o cunosc pe Andreea care mi-a pus mintea la contribuție cu o groază de întrebări de economie (de la ce fel de curs de schimb avem – fix sau flotant – până la care e politica monetară a BNR) și mi-am dat seama că nu știu cât mi-aș dori și ar fi bine să nu pierd nicio oportunitate de a învăța pentru că la facultate nu-s chiar câinii cu covrigi în coadă.
Când am primit veștile bune din partea ambelor organizații, a început cea mai grea perioadă, pentru că trebuia să aleg și nu știam ce să fac. Urmau perioadele de probă și eram convinsă că mi-era imposibil să fac față în ambele părți. Nu pentru că n-aș fi fost în stare să fac un efort, dar efectiv nu aș fi putut să fiu în două locuri în același timp, că exista și problema asta.

Până la urmă, după îndelungi procese de conștiință pe sistemul ”Na, cine te-a pus să aplici la două chestii super tari?”, după ce m-am consultat cu mai multă lume, am decis să rămân la VIP (Voluntari pentru Idei și Proiecte). Am avut o perioadă de probă foarte drăguță, deși plină și acum sunt membru activ VIP, respectiv Econosofia, organizator al Economics through a Macrofying Glass (stay tuned, mai vin informații despre EMG) și un super-începător în ale (macro)economiei. Unde vreau să ajung e că nu regret alegerea asta. La fel cum sunt sigură că nu aș fi regretat nici dacă aș fi ales ASER. Oameni frumoși sunt peste tot, oportunități sunt cu carul în ambele organizații (ca și în altele, de altfel), provocări – de asemenea – și șanse de a te dezvolta, de a învăța lucruri noi și de a-ți testa limitele, de a-ți descoperi noi și noi calități (și deseori slăbiciuni care trebuie corectate) – cu duiumul.

Ce mai vreau să spun e că noi, ca și organizații, nu suntem neapărat concurenți, mai ales că toți încercăm să aducem beneficii în viața studenților și nu numai, așa că dacă vreți să faceți voluntariat (ceea ce vă sfătuiesc din suflet!!), nu căutați să găsiți cea mai bună organizație, că nu prea există. Toate-s bune, căutați-o pe aia în care simțiți că vă regăsiți, că există fix pentru voi și vă oferă provocări care să vă ajute să creșteți așa cum vă doriți.

Cum am trecut eu peste sentimentul ciudat că n-am ales ASER-ul, peste senzația aia greu de descris, dar care are multe în comun cu vinovăția ? Mai întâi m-am întâlnit într-un mediu super informal cu o cunoștință din ASER căreia i-am spus că am ales VIP-ul și care a fost (sau cel puțin a părut) super relaxată și m-a asigurat că e totul ok. Și pe urmă… pe urmă a fost Gala VIP, când la sărbătorirea a 13 ani de existență am avut invitați și din alte organizații. Printre alții: actualul președinte ASER, un alt reprezentant membru activ, precum și o organizatoare drăguță a FORCE, care era președinte pe vremea aia. A fost unul din cele mai stânjenitoare momente când am mers să o salut și mi-a făcut cunoștință cu Alex, președintele actual. Când i-am întins mâna, mă rugam în gând: ”Doamneee, să nu-și amintească!”. Desigur că și-a amintit și a menționat că am aplicat la ei, desigur că momentul a continuat când i s-a spus ”Ee, vezi, dacă n-ați luat-o a venit la VIP!”, iar el a schițat un zâmbet: ”Ba am luat-o…”. Desigur că voiam să dispar în mulțimea aia, dar după momentul ăla parcă orice sentiment ciudat a dispărut 🙂 Acum nu mai am nicio problemă cu asta și pot să-mi văd de treabă liniștită 😀

Pentru că deja m-am lungit, o să mai spun doar câteva cuvinte înainte să merg să-mi termin cele multe task-uri pentru VIP: puneți mâna și faceți voluntariat dacă aveți timp și nu vă faceți multe procese de conștiință, așa ca mine. Doar analizați bine ce vreți de la voi și de la organizația respectivă (c-o fi ea VIP, ASER, AIESEC, AEGEE, ECOTUR, ASCIG, BOS, ADVICE sau orice altceva), ca să va găsiți locul acolo și să fiți siguri că ați ales bine 🙂

Weekend de primăvară fain vă urez! 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s