Era mai bine?

Poate că ar trebui să mă limitez la articole pline de lumină și căldură zilele astea, dar nu o pot face, pentru că aseară am văzut o parte dintr-un documentar al TVR, ”Născuți la comandă – Decrețeii”. Pentru că am mai discutat în offline cu persoane care nu știau la ce se referă termenul de ”decreței”, o să spun că e vorba de copiii născuți ca urmare a Decretului 770 din 1966, care reglementa întreruperea cursului sarcinii. Mai pe scurt, se interziceau avorturile pentru că tovarășul Ceaușescu voia să crească populația României, având ca ideal ”Omul Nou”.
Consecințele decretului în cifre: două milioane de copii ”nedoriți” (pentru că sărăcia nu permitea tuturor oamenilor să-și dorească o gură în plus de hrănit) și cel puțin 10000 de femei moarte ca urmare a avorturilor făcute ilegal. Ca să nu mai spunem de modul în care au fost mutilate cele care nu au murit.

Nu vreau să intru prea mult în profunzimea subiectului, dar simt neapărat nevoia să fac observațiile astea.
Da, e adevărat că sunt mulți decreței care îi datorează lui Ceaușescu viața, pentru că părinții lor ar fi renunțat cu siguranță la ei dacă nu le-ar fi fost frică de consecințe (pericolul la care era expusă mama din punct de vedere medical și consecințele nerespectării legii). E  la fel de adevărat însă că dacă oamenii ar fi dus-o mai bine în perioada aia, dacă și-ar fi permis să întrețină mai mulți copii sau dacă și-ar fi permis să folosească metode de contracepție decente, n-ar mai fi fost cazul să se gândească la avort. Oamenii stăteau cu orele la cozi kilometrice ca să cumpere un litru de lapte și un kilogram de carne, câți s-ar mai fi încumetat la încă un copil?

Dacă urmăriți documentarul o să vedeți că toate femeile care lucrau în fabrici erau duse obligatoriu la controale ginecologice periodice, ca să se știe dacă e vreuna cumva însărcinată, să nu-i treacă prin minte un avort. Problema era cum se desfășurau controalele astea: nici urmă de intimitate, nici urmă de respect pentru femeia aia și pentru corpul ei. Intrau gata dezbrăcate câte două sau trei în același cabinet, erau consultate pe două/trei mese în paralel și erau date afară la foc automat; ce ziceți să fi ieșit de acolo cu chiloții altei femei pe voi? Că un medic de atunci spune că asta se întâmpla frecvent.

Când fondurile au fost restrânse (că parcă până atunci erau multe), nu mai existau medicamente și substanțele necesare testelor de sarcină. Vreți să știți cum se verifica dacă o femeie e gravidă? Se lua o mostră de urină și se injecta într-un mascul al unei anumite specii de broască. Cică el avea o anumită reacția la urina unei femei însărcinate. Nice, nu? Tot la fel de ușor ca și acum, când tot ce trebuie să faci e să numeri liniuțele roz de pe test.

Și credeți că ”scumpul părinte”, cum îl numeau micii pioneri îndoctrinați, dar care habar n-aveau pentru cine pregătesc manifestații și pentru cine varsă lacrimi de mândrie, voia să crească așa oricum populația României? Nu, nu, el voia să creeze Omul Nou, să fie oameni apți de muncă, fără probleme de sănătate. Copiii care se nășteau cu handicapuri nu doar că nu aveau șanse să trăiască, dar nici măcar nu puteau muri în condiții decente. Mureau în frig, foame, mizerie la Cighid. Unii au murit efectiv în timp ce șobolanii mâncau din ei. Dați un search pe Google după ”Cighid” și cutremurați-vă. Eu vă dau doar un mic ”teaser”.

Femeile singure care făceau copii și despre care sistemul credea că nu ar fi capabile să-i crească în spiritul comunist erau obligate să mărturisească faptul că nici ele nu se consideră mame bune (sub forma unui așa-zis interviu TV), pentru ca statul să-i poată lua sub ocrotire și să-i crească așa cum trebuie. Frumos, frumos. Femeilor de etnie rromă li se aprobau avorturile dacă erau la limita la care se mai putea fizic (dpdv al evoluției sarcinii), în ciuda decretului. Pentru că era ideal ca ei să nu se mai reproducă, nu făceau parte din idealul lui Ceaușescu, nu erau reprezentanți ai Omului Nou.

Și-ntreb eu acum, câtă lume știe că decretul 770 este considerat unul din cele mai cutremurătoare experimente sociale din istoria omenirii? 

Câtă lume din cei care strigă azi sus și tare ”Da, da, era mai bine pe vremea lui Ceaușescu!” își mai amintește despre ororile astea? Câți vă amintiți de cozile la care stăteați pentru un litru de lapte? Câți mai știți cum era să nu poți să ai nici măcar o părere despre conducător, darămite să o mai faci și publică? Nu, nu ”trăim bine”, dar noi putem măcar să ne vărsăm amarul și să spunem de față cu alții că Băsescu e ”chior, bețiv, prost și ne fură”, voi ce făceați când nu mai puteați suporta? Da, politicienii de azi sunt corupți și fură de rup, dar noi putem să ne programăm la un consult ginecologic singure, în condiții cu mult mai decente față de acum 30 de ani.
Nu, lucrurile nu-s nici pe departe așa cum ar trebui să fie, dar chiar dacă programul TV e plin de rahaturi, măcar durează mai mult de două ore și nu trebuie ca trei sferturi din timp să asculți despre cât de bun e conducătorul.
Nu, nu avem locuri de muncă destule, dar noi măcar putem alege să cumpărăm prezervative și pilule.
Nu, nu trăim acum într-o societate care să ne permită să ne dezvoltăm mereu așa cum ar trebui, dar dacă eu aleg să cred că Dumnezeu există, pot să mă comport așa cum cred de cuviință, atâta timp cât nu deranjez pe nimeni, fără să-mi fac probleme dacă sistemul e sau nu de acord.
Da, e ca naiba de greu uneori, dar pe mine nu mă ridică securiștii de pe stradă fiindcă sunt împotriva sistemului, cum au făcut-o cu mulțimea de oameni de valoare și nevinovați care și-au petrecut ani buni în închisorile comuniste (vezi Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu, Nicolae Steinhardt și lista poate continua).

Deci nu zic că acum e numai lapte și miere totul, dar chiar era mai bine atunci? Chiar putem să folosim cuvintele astea fără să avem nici cea mai mică strângere de inimă? Hai să ne mai gândim un pic înainte să spunem vorbe mari 🙂

Advertisements

5 thoughts on “Era mai bine?

  1. Asta ! Imi vine sa ii dau print si sa o impart tuturor celor care spun aberatia aia ” ce bine era pe vreamea lu’Ceausescu.” . Fuck you people, you’re stupid ! 8-|

  2. Din pacate, unii nu realizeaza cat de prost si de mizerabil s-a trait. Am vazut si eu documentarul si cel mai tare m-au ingrozit cele intamplate la Cighid.

    • Eu mă întreb mereu cum poți să ștergi cu buretele din memorie atâtea minusuri, atâtea lipsuri, atâtea părți rele și să-ți amintești doar că ”eh, măcar avea lumea de muncă”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s