Tais-toi, mon coeur

Mecanisme – viața noastră e guvernată de ele. Mai simple sau mai complicate, mai folositoare sau mai redundante, mai ușor sau mai greu de înțeles și de controlat. Pe unele ne dorim să le înțelegem, să le dezlegăm misterele, deși am putea foarte bine să trăim fără să știm asta, iar în cazul altora…suntem mulțumiți dacă reușim să le asimilăm efectele.
Unii zic că, în contextul în care ne aflăm, cel mai bine ar fi să înțelegem mecanismul de transmisie a politicii monetare, alții sunt de părere că ne trebuie unul nou pentru absorbția fondurilor europene, iar unii ne spun doar să căutăm să pricepem mecanismele de apărare ale subconștientului. Interesant.

Eu zic că mecanismul inimii e de fapt cel mai important. Poate că fiecare se naște cu unul, mai bine sau mai prost pus la punct, sau poate că îl dobândim pe parcurs, fără să ne dăm seama, fără să simțim când cineva sau ceva ni-l pune acolo. Unii suntem conștienți că-l avem și încercăm să ne  îngrijim mereu de buna lui funcționare, fiindcă viața noastră depinde de el. Alții…habar n-au ce e și cum funcționează decât atunci când îl strică și-și dau seama că e al naibii de greu de reparat.

Din păcate însă, în încercarea noastră de a nu-i strica bunul mers, reușim de multe ori să ne ținem departe de lucrurile care ne-ar face cu adevărat fericiți. Ni se spune să ne protejăm, ni se sugerează (de fapt, e mai mult o regulă decât o sugestie) să nu forțăm mecanismul, să nu ne supunem inima la șocuri sau emoții prea puternice, să ne ținem departe de sentimente care ne pot da peste cap, să nu atingem acele ceasornicului și nu cumva să ne îndrăgostim. ”Căci atunci, pentru totdeauna, acul care arată orele la ceasornicul inimii tale îţi va străpunge pielea, oasele ţi se vor sfărâma, iar mecanica inimii se va strica iarăşi.”
De ce? De ce să ne construim mecanisme inutile și să ne ascundem în spatele unor scuturi? De ce să ne ferim, fără nicio logică, inima de iubire? Mecanismul ăla ușor de stricat e o iluzie, o încercare de a ne ține departe de suferință, fără să ne dăm seama că fiecare emoție, fiecare sentiment, fiecare înălțare și, da, fiecare cădere nu ne fac mai slabi și neajutorați, ci dimpotrivă. Pentru ca blocurile de marmură să se transforme în ”Bacchus”, ”Pietá” sau ”David”, a fost nevoie să îndure loviturile dălții lui Michelangelo, de ce n-ar fi la fel și cu inima?

Cât de mult trebuie să te ferești? Cât de mult trebuie să dai? Cum știi că nu ai nevoie de niciun ceasornic în piept care să te ghideze și că forța lui e doar atât de mare pe cât o lași tu să fie? Că, de fapt, dacă înțelegi că nu depinzi de mecanismul ăla, e chiar mai ușor să nu-l strici. Cât de adânc trebuie să-i lași pe cei din jur să-ți pătrundă în inimă și când trebuie să spui ”Stop!” sau să te retragi? Merită să renunți la ceea ce te poate face fericit doar ca să-ți păstrezi scutul? Nu cumva platoșa aia, în loc să te ferească de durere, va ține la depărtare tot ceea ce te-ar putea vindeca vreodată?

”Mecanica inimii” nu-ți oferă niciun răspuns, ci te face să-ți pui întrebări precum cele de mai sus. Nu-ți spune nimic nou, dar prin felul în care e scrisă te invită să descoperi tu sensuri noi în tot ceea ce știai sau bănuiai până acum. Și sunt convinsă că sensurile pe care le descoperi la 18 ani sunt diferite de alea pe care, poate, unele fraze le vor căpăta peste încă 10 sau 15 ani. În mod cert nu e o carte care să placă tuturor, pentru că Mathias Malzieu îți cere să deschizi cartea cât mai „open-minded”  și puțin visător, să accepți fantezia și să încerci măcar să-l înțelegi pe Jack, băiatul cu ceas în loc de inimă.

Și poate că la o a doua, a treia sau a n-a citire, îmi vor rămâne în minte alte cuvinte, dar acum… acum îmi răsună doar atât: Uită de problemele de mecanică, nu le mai da atâta importanţă! Fii imprudent, dar mai înainte de toate, dăruieşte, dăruieşte-te fără să te gândeşti prea mult!”

Articol scris pentru SuperBlog 2012 – etapa 4.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s