Etape

inel, verighete aurTimpul e-un ac, iar noi suntem ața din el. Cam așa zicea Vama Veche într-o binecunoscută piesă, care e încă fredonată cu drag de liceeni și nu numai. Cumva, e o variantă mai poetică de a spune că timpul nu trece, ci noi trecem prin timp. Și când mai punem încă o dată capul pe pernă seara, lucrurile nu par chiar așa serioase, dar când aduni seară cu seară până se fac o lună și un an și zece, parcă simți cum te încearcă un zâmbet nostalgic și un gol în stomac.

Lunea asta am lipsit pentru prima dată de la deschiderea noului an școlar, după ce în ultimii doi ani am fost la liceu cu câțiva colegi, chiar dacă nimic din ceea ce se întâmpla acolo nu mai era despre noi. Anul ăsta am lipsit, pentru că, indiferent că vrem sau nu, noi trecem prin timp și prioritățile se schimbă. E greu să te mai trezești luni dimineața doar ca să stai în curtea școlii o oră și să bei o cafea după, când duminică seara îți vezi colega de bancă din liceu îmbrăcată într-o rochie lungă, albă și cu verighetă pe deget. 
Nu e surprinzător, știai de mult că așa trebuie să fie și era doar o chestiune de timp, dar tot îți ia ceva să te obișnuiești cu ideea și imaginea ei în biserică. Îți dai seama, când zărești bucata aia de hârtie, că numele ei de familie nu mai e ăla din albumul de promoție. Album în care ți-a scris că și-ar dori să te vadă cândva când ai să-i înțelegi poate acțiunile. De fapt, ai fi vrut să-i spui de atunci că înțelegi, chiar dacă nu pare, doar că nu-ți place să o vezi tristă. Și te bucuri, te bucuri că acum zâmbește, că-i e bine și că e fericită, și frumoasă, și mireasă.

Copilă, adolescentă, femeie, soție. Timpul nu se împarte în etape, oamenii da. Și chiar dacă că tu n-ai ajuns în etapa aia, nu e greu să înțelegi și să te bucuri sincer pentru o domnișoară doamnă dragă 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Etape

  1. Sa stii ca nu esti singura care a simtit asta in ultima vreme… Si eu am descoperit cu surprindere ca doua colege din liceu s-au casatorit luna trecuta. Una dintre ele are si bebe deja 🙂 Cum ti se pot schimba prioritatile intr-un timp atat de scurt! Parca mai ieri ne plangeam ca am avut un subiect prea greu la teza de la mate, iar azi…

  2. Mai grav e cand chiar tu (a se citi eu :D) stai si te gandesti oare cum ti-ar sta cu verigheta pe inelarul stang si cu o rochie de mireasa… Oare imbatranim sau doar ne facem mari?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s