Drumul spre succes e pavat cu cafea

Mă plimb agale printre mesele mici, mă așez pe un fotoliu moale și mă cufund în aerul călduț și aroma îmbietoare de cafea. Prăjiturile sunt proaspete și ciocolatoase, cafeaua caldă, cărțile la îndemână, pe raftul din colț, iar cafeneaua mea goală pentru încă o oră. Hm, a mea, ce frumos sună. Ehe, e încă un vis frumos, o idee de afaceri pentru care de vreo câțiva ani îmi tot surprind uneori mintea croșetând soluții. Poate un bilet câștigător la loto, poate o mătușă Tamara sau o seară într-un casino. Poate, mai realist, câțiva ani de pus bani deoparte și ceva timp liber pentru idei creative și un strop de documentare.

Cineva zicea că orice afacere de succes a fost mai întâi o idee răsturnată pe o foaie de hârtie. Aș zice, deci, că primul pas e făcut, nu? 🙂 Altcineva, un om fain pe care l-am cunoscut într-un moment din viață în care aveam mare nevoie de o dovadă vie că nu e niciodată prea târziu să ajungi să faci aproape tot ce-ți dorești, mi-a arătat și că n-ai nevoie chiar de o moștenire sau de o seară în Las Vegas. Soluții există atâta timp cât ești dispus să înveți, să muncești, să pui pasiune în ce faci și să repeți rețeta asta.

Poate că ideea unei cafenele mici, comfy, cu cărți la îndemână și lumini calde, cu mine scriind la o masă în colț, în timp ce oamenii care ne trec pragul își încălzesc palmele pe cănile fierbinți, ar putea să fie un pic șlefuită, topită și apoi modelată precum plastilina, pusă în diverse forme până aș ajunge să strig „Evrika”! Poate că pentru cineva ca mine, care nu și-a mai băgat până acum nici măcar degetele de la picioarele în marea mare a business-ului, un start-up obișnuit n-ar fi neapărat varianta ideală.
Nu neapărat fiindcă mi-ar fi teamă de eșec, până la urmă toți suntem datori în viață și cu câteva mici eșecuri, care să ne aplice un elegant șut în fund și să ne trimită câțiva pași în față. Nici pentru că nu m-am visat vreodată a fi deschizător de drumuri, pentru că, oh, m-am visat. Ci mai degrabă pentru că la un moment dat maturizarea își face efectul și ajungi să analizezi lucrurile un pic, un pic mai limpede, mai la rece, pui pe hârtie avantaje și dezavantaje, sacrificii, lipsuri, emoții, limitări, perspective și priorități și te gândești că hei, până la urmă care e problema dacă ai alege calea puțin mai bătătorită? Oare n-ar fi o franciză o variantă mai bună pentru un investitor învățăcel, ca mine?

Nu e nicio rușine, atât timp cât oferi cafea bună, atmosferă prietenoasă și un loc în care clienții tăi să-și încălzească nu doar palmele, ci și sufletele. Cu zâmbete din partea oamenilor din spatele tejghelei, cu un cuvânt frumos dimineața, după ce au mers 10 minute prin zăpadă până la metrou și nesimțitul din mașina aia albastră i-a umplut până la genunchi de zăpadă topită pe lângă trotuar, cu o canapea moale în care să se relaxeze după o zi stresantă la birou și să se reconecteze cu un om drag. Dar hei, stai așa, știi imaginea aia comfy, cu lumini calde, cărți pe rafturi și pe mine scriind într-un colț? Nici măcar nu trebuie ajustată prea mult, fiindcă există deja locuri din astea faine în București, surpriză, în franciză. Pot să-mi investesc micile comori economisite într-o cafeana din franciza Tucano Coffee, să mă bucur de toate avantajele pe care mi le aduce modelul ăsta de business și să nu renunț la imaginea de vis pe care mi-am făcut-o eu despre cafeneaua mea.

tucano coffee

Sursa: tucanocoffee.com/ro/

Nu, n-am greșit mai sus când am zis micile comori, fiindcă investiția nu e tocmai mică, să nu ne ascundem după deget. Dar business-ul n-a fost niciodată ușor, contrar așteptărilor unora, iar o afacere de succes necesită timp, dedicare, spirit antreprenorial, proactivitate și, desigur, suficient capital de investit. Iar o franciză nu aduce niciunul dintre elementele astea. Și, mai ales, nu ți-l aduce pe cel mai important: visul.

francizeÎți aduce în schimb know-how, acces la echipamentele necesare, asistență și suport continuu, training-uri și ajutor în găsirea locației, precum și design-ul încăperii. Și mai vine cu ceva la pachet: cu capitalul de imagine, cu numele, cu impactul. E un concept verificat, pe care oamenii l-au îmbrățișat și pe care scrie deja cu litere de-o șchioapă ”succes”. În același timp, ca în orice contract, e bine să citești și ce scrie cu litere mici, în subsolul paginii. Cu alte cuvinte, e extrem de important să te documentezi, să înțelegi cum funcționează modelul ăsta, care sunt obligațiile tale contractuale și să-ți setezi niște așteptări realiste, niște obiective realizabile.

Hm, pare-se că din toată lista de elemente pe care nu mi le-ar aduce franciza am deja tot ce e mai important: visul. Am aburul cafelei calde în nări și mirosul cărților noi așezate lângă măsuțe, am imaginea prăjiturilor colorate în vitrină și dorința de a mă cufunda câteva ore într-o altă poveste scrisă de mine. Iar într-o zi… într-o zi o să am banii, timpul și dedicarea. Într-o dimineață friguroasă, înainte de deschidere, eu o să mă plimb cu o cană caldă în mână printre fotoliile moi  din cafeneaua mea.

Articol scris pentru SuperBlog 2017

Advertisements

2 thoughts on “Drumul spre succes e pavat cu cafea

 1. Luiza Maria says:

  Visul tau este împlinit!
  Câteva cuvinte din cartea „Secretul“ de RHONDA BYRNE

  „Primul pas este sa ceri ceea ce vrei cu adevarat. Scrie ce vrei pe o foaie de hartie. Foloseste timpul prezent (*).
  Al doilea pas este raspunsul, Universul raspunde la cererile tale. Universul va incepe să se rearanjeze pentru a se potrivi dorintelor tale. Tu doar trebuie să fii atentă la fiecare semn, informaţie, oameni, gânduri despre împlinirea visului.
  Pasul al treilea, care inseamna primirea a ceea ce ceri. Pentru a primi trebuie sa te situezi pe aceeasi lungime de unda cu ceea ce ceri.“

  În continuare cuvintele mele.
  (*) – Eu numesc aceşti trei paşi – Legea acoului în emoţii. După ce defineşti bine ce vrei, începi să-ţi construieşti lungimea de undă. Adică: ca ecoul sa-mi aducă emoţii de fericire, trebuie să le emit. Ecoul întotdeauna va aduce mai mult decât emit. Caut şi găsesc în fiecare moment motive să mă bucur. Aceste mici bucurii se vor înmulţii şi-mi vor aduce informaţii, oameni, gânduri despre punerea în aplicare a planului pentru realizarea visului, sau chiar planul poate să mi-l aducă.

  De ce la timpul present?
  Pentru ca emoţia prezentului să vină multiplicată.
  Dacă simt că „eu vreau“, ecoul îmi va duce „eu vreau“, „eu vreau“, „eu vreau“, etc.
  Dacă simt (şi cred că e posibil) că „eu ma bucur ca văd“, ecoul îmi va duce „ eu ma bucur ca văd “, „ eu ma bucur ca văd “. Cum se emite doar emoţia, bucuria va creşte, aducând altele pâna va duce şi bucuria cea mare a visului împlinit.

  Te sărut.
  Visul tau este împlinit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s