De ce fură oamenii mâncarea altora la birou?

M-am gândit la început să nu scriu “fură”, ci “își însușesc”, dar m-am răzgândit. Nu văd de ce aș folosi un cuvânt mai blând, din moment ce vorbim despre un furt în adevăratul sens al cuvântului. Când m-am angajat prima dată, acum 4 ani, mi-am pus multe probleme, dar niciodată pe asta: că aș putea să rămân fără mâncarea pe care am pus-o în frigiderul de la birou. Și o perioadă bună nici nu am avut motive să-mi fac griji din cauza asta.

Mai târziu, la al doilea loc de muncă se mai întâmpla uneori, pe finalul zilei, să nu mai găsești bucata de pui pe care n-apucaseși să o mănânci la prânz. Nu în fiecare zi, nu foarte des, iar o perioadă am crezut chiar că știm cine e vinovatul. Însă nu era el mereu, ne-am convins atunci când a fost plecat în vacanță, iar noi tot rămâneam fără pilaf, varză friptură în frigider.
N-am aflat până la urmă cine se înfrupta din resturile noastre de la prânz, cert e că de câteva ori mi-am pus post-it-uri pe caserola cu mâncare, rugând să mă cruțe, fiindcă plănuiesc să mai mănânc o dată până plec acasă. Iar cu altă ocazie am făcut inclusiv un regulament ad-hoc de ordine interioară a bucătăriei. Mai exact am lipit un afiș pe care scria că dacă e după ora 16:00 și găsești mâncare pe blatul de la bucătărie, o poți lua. În alt context, big no-no. N-a funcționat, în caz că vă întrebați. Ocazional tot mai dispărea câte o aripioară de pui sau vreo ciupercă rătăcită.

Mi-am schimbat din nou jobul și în scurt timp am aflat că obiceiul ăsta nu e atât de izolat pe cât credeam eu. În mod frecvent dispare mâncare din frigider. Fie că-s iaurturi neîncepute sau jumătăți de porții de mâncare gătită, nimic nu pare să scape. M-am dus într-o zi la final de program la frigider, dornică să-mi iau acasă jumătatea de caserolă de legume la grătar. N-a fost să fie, legumele mele se odihneau bine-mersi în altă burtă. Altcineva și-a pus pofta în cui când a venit vorba de un iaurt simplu, iar altă colegă s-a trezit că borcanul ei cu icre de casă e pe jumătate gol.

Săptămâna trecută am dus niște prăjiturele la birou, cu ocazia faptului că-s mai înțeleaptă cu un an (haha, right). În seara respectivă am plecat înaintea colegilor mei, care, văzând că mai e o bucată de prăjitură rămasă, au tăiat-o în trei mai micuțe și au pus-o la frigider. A doua zi părea o idee bună de desert, așa că ne-am dus încrezători la bucătărie. În mod evident, prăjitura mea cu cremă de iaurt, brânză și fructe de pădure nu mai era acolo. Sunteți absolut surprinși, nu? Mă gândeam eu. Ne-am lins pe bot și de asta și am băut un pahar cu apă să țină loc.

joey friends

Joey doesn’t share food!

Acum serios, să-mi explice cineva, de ce naiba fură oamenii mâncarea altora din frigider?! Doamnelor, domnilor, nu suntem niște sălbatici, ați auzit de cei 7 ani de acasă? Ați auzit vreodată că e nasol să furi? Și nu-mi spuneți că fură de foame, vă rog frumos. În primul rând că asta nu e o scuză. Când le e foame, oamenii educați și cu principii muncesc și-și cumpără de mâncare. Sau dacă e dracul chiar, dar chiar atât de negru, cer cuiva care îi poate ajuta.
În al doilea rând, nu lucrăm la vreo fabrică de textile din Bangladesh, chiar cred că toată lumea din clădirea asta își permite măcar un leu pentru un covrig la prânz. Căci, ghici ce, așa cum ție ți-e foame, newsflash, și mie îmi e! Also, dacă ar fi furat doar de foame, s-ar mai fi găsit și alte lucruri de mâncat prin frigider, altele decât prăjitura mea de vară. Bașca, dacă ar fi fost de poftă, putea să ia o singură bucată din alea trei, nu? Nu pe toate. Așa că nu, nu de foame fură oamenii mâncarea din frigider la birou.

Și-atunci mă întreb: de ce? Aș vrea foarte mult să înțeleg, poate e vreun aspect care îmi scapă mie, cine știe, poate mă lămurește cineva. Aș aprecia foarte mult, fiindcă eu momentan găsesc o singură explicație: lipsă de educație, nesimțire, calitate umană slabă.

Sper că v-a plăcut prăjitura, aștept pe birou o atenție, cadou de ziua mea. Mersi!

Advertisements

9 thoughts on “De ce fură oamenii mâncarea altora la birou?

 1. Ioana Radu says:

  Si eu care credeam ca in cladirile de birouri din Bucuresti oamenii sunt civilizati, exact ca in filme. Damn. Lasa intr-o zi un preparat cu multe laxative in el si vezi cine alearga pe acolo 😂.

  • Miss I. says:

   Așa ai zice, nu? Așa credeam și eu 😀 Pe de altă parte, am primit într-un comentariu pe Facebook o recomandare de Tupperware cu cod de blocare, cam ca la valize, pentru aceeași problemă. Articolul era de pe un site din UK, deci aparent se întâmplă și la case mai mari.

   Să știi că nu e exclus, revin cu un articol dacă fac ceva de genul :))

  • Miss I. says:

   E în regulă, știu că din afară e super amuzant și mă bucur că ați râs! :)) Dar na, când rămâi fără mâncare de câteva ori, stomacul nu mai are aceeași părere.

 2. Ioana says:

  Eu m-am distrat foarte tare citind, asta pentru ca ai un stil de-a povesti… .:))))
  Nu stiu ce sa zic, eu n-am patit niciodata sa-mi manance cineva mancarea, cu urmatoarea mentiune – la noi femeile de serviciu uneori fac curatenie in frigider vinerea si daca vad caserole care nu au etichete le arunca. I-au aruncat prietenului meu caserola mea preferata, nu mai zic ca avea tiramisu inauntru. Na, c-am zis. Nici nu stiu daca e bine sau rau ce fac, mai demult nu curatau frigiderul si ne trezeam cu cine stie ce monstri inflorind pe acolo :))

  Dar, repet – sa imi dispara mancare de la colegi n-am patit niciodata. Incerc sa ma gandesc la o explicatie, nu au cum sa fie chiar asa hotomani nici ai tai :))))))

  • Miss I. says:

   Mă bucur că te-ai distrat, să știi, măcar atâta lucru bun să iasă din toată treaba asta!

   Da, și la noi se face curat vineri seara, știu cum e, mi-am pierdut și eu o caserolă în care mai rămăsese puțin spanac, fiindcă am uitat să o iau vineri :)) Însă asta cu dispărutul mâncării e altceva. Noi suntem foarte multe echipe diferite pe etaj, sunt și mulți oameni pe care nici nu i-am văzut vreodată, fiindcă lucrează seara. O perioadă ne-am gândit că poate e cineva de pe acolo. Însă într-o zi își cumpărase o colegă mâncare de la cantină pe la 12, a lăsat-o în frigider și s-a dus pe la 14 să o mănânce și nu mai era. E grav de tot, serios. Tot caut explicația, sper să o găsesc cândva :))

   • Ioana says:

    Oh mamă, ce aiurea! 😦 Ați încercat să trimiteți emailuri pasiv-agresive în care să rugați oamenii să nu mai fure? Sau să vorbiți cu un manager, să faceți un pic de gălăgie ca să speriați hoții…

 3. Miss I. says:

  @Ioana – s-au trimis la un moment dat niște mailuri care au rămas fără ecou. La fel și cu coșurile de gunoi în care teoretic colectăm selectiv, noi ne chinuiam să le sortăm până într-o zi când ne-am prins că aproape nimeni nu face asta. N-am primit cine știe ce răspuns serios pe niciuna din teme. Încă ne mai gândim la soluții.

  @Amy, da, măi, e ceva de groază!

  Să știți că ieri mi-a trimis un fost coleg de muncă o poză cu o hârtie lipită pe frigiderul lor de cineva care a rămas fără desert. Deci problema persistă și la un an după ce m-am mutat de acolo. O să-l întreb dacă îmi dă voie să postez poza. Mi se pare super aiure că se întâmplă întruna, în mai multe locuri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s