Anunțuri de joburi (ne)inspirate

Dacă o să aruncați o privire pe anunțurile de joburi care apar pe diverse grupuri de Facebook, o să vedeți că n-aveți cum să nu schițați măcar un zâmbet. Eu încă mai sunt membru în câteva grupuri de Facebook de pe vremea facultății și îmi mai sar în ochi tot felul de postări. Lăsând deoparte faptul că mă apucă greața când văd câte greșeli gramaticale se află în câte unele, uneori mă pufnește râsul de-a binelea.

help wanted unicorn

Sursa: brentozar.com

Sunt conștientă că un anunț de job trebuie să sune bine, să vândă, că în ziua de azi nu mai suntem la fel de ușor atrași de joburi gen “caut secretară/contabilă/inginer/paznic”, și că toată lumea își dorește un job interesant, motivant, cu posibilități de creștere de toate felurile, cu colegi faini, program flexibil și un mediu de lucru relaxant. Știu asta. Problema e că, oricât am vrea să credem contrariul, nu toate joburile sunt așa. Nu în toate joburile se caută persoană dinamică, dornică să învețe în fiecare zi lucruri noi, cu gândire fresh, super creativă și gata să facă orice ca să mute munții. Pentru că pur și simplu nu e nevoie. E adevărat că dorința de a învăța nu strică niciodată, e clar că e de dorit un candidat care o posedă, dar la fel e și cu inteligența atunci. Și atunci de ce ai scrie anunțuri care insultă inteligența oamenilor?

Scriu asta pentru că am văzut săptămâna trecută un anunț pe un astfel de grup în care se promova un job de agent call center. Era menționat numele firmei, dădeau și ceva detalii despre așteptările pe care le au de la candidat, iar apoi subliniau ce oferă ei. Am să trec peste restul beneficiilor, nu mi le amintesc oricum și n-am avut inspirația să fac vreun screenshot. Dar la final menționau așa:

Vei avea oportunitatea să cunoști o mulțime de oameni noi (sau faini, nu mai știu) și să le asculți problemele prin telefon!

Uhm, poftim? M-a pufnit râsul inevitabil. Cum vine asta? Faptul că te sună unul să se plângă la tine că nu-i merge netul sau curentul, iar tu încerci să numeri până la 120 ca să nu țipi la el fiindcă a scos routerul din priză și acum urlă la tine… asta înseamnă să cunoști oameni noi? Reveniți-vă, prieteni! Înțeleg să prezentăm frumos jobul, dar hai să păstrăm limitele bunului simț.
Când spui că o să cunosc oameni noi/faini la un job, mă aștept să fie vorba despre oamenii cu care am ocazia să lucrez sau cu care interacțiunea să dureze mai mult de 3 minute, prin telefon (timp în care oricum cel puțin unul dintre noi este frustrat). Mă aștept să vorbim despre manageri sau colegi care să mă inspire sau despre clienți care să mă facă să-mi depășesc limitele (ex. zona de creație). Nu mă aștept să vorbim despre cei 100 de oameni care sună azi să facă reclamații fiindcă a picat rețeaua. Că așa și casierii de la supermarket pot spune că întâlnesc o mulțime de oameni noi în fiecare zi, dar mă îndoiesc că ăsta ar fi fost un aspect care să-i atragă la jobul ăla, nu?

Keep it real, folks! 🙂

9 thoughts on “Anunțuri de joburi (ne)inspirate

 1. Ioana says:

  Pe mine ma enerveaza toti oamenii din Recruitment de care am dat vreodată. Mi se pare că în 95% dintre cazuri nu discută deloc sau aproape deloc cu managerii departamentelor pentru care caută viitori angajati. Am fost odată la un interviu cu HR, a mers totul foarte bine și am trecut mai departe la interviu cu manangera de unde am aflat ca jobul de fapt era total diferit fata de ce-mi imaginasem eu. Tipa asta, managera, a fost foarte OK, dar m-a enervat la culme HR-ul ala ca nu stia pentru ce pozitie recrutează si mi-a pierdut timpul degeaba. Anyhow, inteleg că asta se intampla intotdeauna la recrutari.

  • Miss I. says:

   Daa, înțeleg ce zici. Păi cred că în multe cazuri nici nu discută cine știe ce. Iar dacă e companie mare, am senzația că mulți oameni din HR nici nu știu exact cum decurge activitatea în departamentul respectiv. Ceea ce e super aiurea, că așa pierzi timpul candidaților și-al managerului respectiv.

 2. o femeie says:

  la nivel de experienta de 10-20 ani pe nu stiu ce domeniu incep sa foloseasca expresii gen: Ninja / Master Expert in XXXX. Cum eu sunt in segmentul asta, m-as duce la interviu imbracata in ninja. Ce ziceti?- tot imi plac mie samuraiii :)))))))))))))

   • o femeie says:

    dar ce ziceti de aia care ma contacteaza pe linkedln si imi propun un job la cuca macaii? Nici nu s-au uitat unde lucrez acum, nu? Am deja un raspuns artistic, gen: sunt implicata intr-un proiect minunat, nu schimb tzara, multumesc, pt alta data.Desi imi vine sa le zic: mai HR fraier ce esti, uita-te si tu la cine scrii, ia 2 min 😀 😀

   • Miss I. says:

    Da, am primit și eu o propunere pentru vreo două joburi în două țări diferite. E adevărat că eu iau în calcul mutarea, însă mi-ar fi plăcut să mă întrebe dacă aș fi interesată să mă mut din țară înainte să-mi trântească un cârnat de text prin care îmi propun un job la mama naibii.
    Nu știu ce e așa complicat să vezi țara unde lucrează omul acum. Nici eu nu trimit CV-uri la joburi înainte să văd în ce oraș sau țară sunt, nu? Te înțeleg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s