The eyes, chico… they never lie!

meryl streep devil wears prada

Sursa: monologuedb.com

Acum câțiva ani mi-am schimbat ochelarii. Trecuse cam un an de când mă angajasem, iar dioptriile îmi crescuseră vertiginos, de nu mai vedeam pe culoarele din supermarket dacă scrie “Pește” sau “Paste”. Ca de obicei, mă așteptam să dureze un pic să mă obișnuiesc cu schimbarea, însă după vreo 4-5 zile imaginea tot fugea din colțurile ochilor, iar capul îmi pulsa, gata-gata să explodeze. Am decis să intru într-un magazin de optică medicală (altul decât cel în care îmi făcusem ochelarii, desigur) ca să cer o măsurătoare, să mă asigur că nu mi-au pus ceilalți lentile cu dioptrii greșite, că mai auzisem și din astea. Zis și făcut.

Într-o seară am plecat încrezătoare de la birou, am intrat în prima optică pe care am întâlnit-o în drum, am spus ce doresc și i-am înmânat doamnei de la recepție ochelarii. Peste câteva minute, ea s-a dus în spate și s-a întors zâmbitoare cu ochelarii mei într-o mână și o hârtiuță mică, albă în cealaltă, Pe hârtie scria: +1.75, +2.50. M-am uitat chiorâș, mai întâi la foaie, apoi la doamna, am zâmbit frumos și-am început discuția:

Eu: Mulțumesc frumos! Să știți că în valoare absolută astea speram să fie dioptriile, dar semnul e greșit. Ochelarii mei sunt cu minus.

Doamna: Nu se poate, sunt cu plus, uitați!

Eu: Nu, să știți că sunt sigură-sigură că-s cu minus. Mă durea pe mine capul puțin de la ei, însă văd destul de bine, ceea ce înseamnă că semnul sigur este ce trebuie. Ochii mei nu mint!

Doamna: Nu se poate, dacă domnul a măsurat și a spus că astea sunt dioptriile!

Eu: Doamnă, vă mulțumesc frumos pentru ajutor, e suficient pentru mine, am zis doar să vă atenționez. Eu sunt sigură că sunt cu minus, fiindcă am miopie de vreo 11 ani, știu ce vorbesc și știu și cum mă simt dacă-mi pun la ochi ochelari cu plus. Am încercat.

Doamna: Nu se poate, o secundă, să-l chem pe domnul (tehnician parcă).

Vine domnul încrezător.

Doamna: Domnul X, uitați, domnișoara zice că ochelarii dânsei ar fi cu minus.

Eu: Bună ziua. Am miopie de vreo 11 ani, ochelarii ăștia n-au nicio șansă să fie cu plus. Dar nu e nevoie să mai discutăm, stați liniștit, mulțumesc pentru măsurătoare.

Și-acuma vă rog să fiți maxim pe fază. Căci domnul vine cu argumentul suprem. Întinde mâna după foaia albă pe care o trimisese mai devreme, o citește, se uită la doamna, se uită la mine îngăduitor, aproape dându-și ochii peste cap și…

Domnul: Nu, uitați, sunt cu plus, scrie aici!

are you kidding me gif

Sursa: Giphy.com

Eu, efectiv fără cuvinte: ..uhm… uhm, poftim? Păi vă uitați pe foaie? Sunt chioară, dar la apropiere știu și fără ochelari să citesc. Și doamna. Eu vă zic că ce scrie pe foaie e greșit!

Domnul & doamna: păi nu se poate, înțelegeți, asta e ce arată aparatul. Adică…

Eu, deja pierzându-mi răbdarea: ok, vă rog să-mi spuneți cât mă costă verificarea, aș prefera să încheiem discuția. Eu vă pot asigura că ochelarii sunt cu minus, că-s chioară, dar nu fraieră, dacă vreți să credeți și să verificați, bine, dacă nu, eu plec oricum.

Doamna: ei, nu, că nu vă costă nimic o verificare! (adevărul e că ar fi fost culmea să plătesc pentru asta, ar fi trebuit să le cer eu bani lor!)

Domnul, studiind atent foaia aia: nu, stați un pic să mă mai duc în spate o dată.

În acest ”în spate” se întâmplă mereu multe minuni. După încă vreo 5 minute, domnul vine spășit, cu capul în pământ și cu foaia aia în mână, pe care corectase insistent cu pixul plusul în minus.

Domnul: da, aveați dreptate, sunt cu minus, nu cu plus. Dar nu știu, nu-mi arăta aparatul ăla corect semnul.

Eu, cu un zâmbet amar: super, mulțumesc frumos. Poate mai aruncați o privire la aparatul ăla din când în când. La revedere.

roll eyes sarcasm quotes

Sursa: Pinterest.com

Am ajuns acasă cu o durere de cap de cinci ori mai puternică decât înainte să intru în magazin. În timp ce încercam să țin drumul drept, mă gândeam la toți oamenii care și-or fi făcut ochelari acolo, după măsurătorile aparatului ăluia care nu arăta corect semnele. De zici că era aparat de făcut cafea, care în loc să arate minus la nivelul de zahăr, arăta plus. Mare pagubă, acum și c-o lingură de zahăr în plus în cafea…

Mie durerea de cap mi-a trecut după încă vreo trei zile, când ochii mei s-au obișnuit cu binele și-au oprit modul de panică. Gândul la oamenii ăia care poate au plecat cu ochelari făcuți greșit de acolo (și din alte părți, tot ce se poate) mă bântuie însă și azi, după cum vedeți. Iar problema cea mai mare e la copiii ăia de câțiva anișori, care nu știu să spună mereu că nu le e bine, care nu știu cum e să-ți fie bine cu ochelari, care pierd luni bune până se prind părinții că e ceva în neregulă. Asta e problema când nu știi dacă și când merge bine aparatul ăla.

Sigur, la prima vedere poate părea o întâmplare amuzantă. Și este, nu zic nu. Dar e o treabă serioasă și tristă în același timp. E bine să ne facem cu toții treaba bine, dar sunt oameni a căror treabă are impact mai mare și de aia de important ca ei să și-o facă bine, bine, foarte bine!

Ia ziceți, aveți faze din astea de râsul-plânsul de împărtășit? Sunt curioasă 🙂

9 thoughts on “The eyes, chico… they never lie!

  1. ianca says:

    Ioi Ioana, am pornit citirea articolului cu amuzament in cap, si mi s-a schimbat mood-ul instant cand am citit a doua parte. 😦 Tristut… Nu inteleg, totusi, cum a putut sa ii dea “eroare” aparatul….

    • Miss I. says:

      Nu știu, mă întreb și eu cum naiba se întâmplă 😦 Are mama o prietenă care a pățit treaba asta cu fiica ei când era mică, a primit ochelari cu semnul greșit. Dar asta era acum vreo 20 de ani, mă gândeam că nu se mai întâmplă așa ceva.

  2. Amy says:

    Ce trist. 😦

    Nu stiu cum e la tine in oras, dar la mine apar astfel de magazine ca ciupercile dupa ploaie iar lumea e foarte incantata pentru ca poate sa isi faca ochelari cu 100-150 lei.

    Mama poarta ochelari de cand hau si obisnuieste sa-si faca controale la optica unde au si medic oftalmolog, nu doar niste tantici care pretind ca le stiu pe toate – sa faca si masuratori si ochelari si sa dea si cu mopul…. In fine, ideea este ca de fiecare data ochelarii ei au costat destul de mult, gen 1000-2000 lei si multi cunoscuti ii spuneau: vai, dar esti nebuna, cum sa dai atatia bani pe ochelari? Pai dau, pentru ca ii port tot timpul si nu sunt un moft, ci o necesitate, asa ca vreau sa ma asigur ca-mi cumpar ceva de calitate.

    Probabil magazinul in care tu ai intrat, cel cu care ai avut experienta neplacuta, e unul dintr-ala care apare din senin si vinde cei mai ieftini ochelari, fara sa aiba niciun angajat cu ceva experienta/studii in domeniu.

    • Miss I. says:

      Măi, am senzația că nici măcar nu erau prea ieftini 😦 Îți dai seama că și în București sunt o mulțime de din astea ieșite precum ciupercile, mi-e și teamă să mă mai duc. Atâta măcar că eu am experiență și știu cum trebuie să mă simt cu ochelarii, dar sunt oameni care poartă pentru prima dată și e nasol.
      Da, mi se pare și mie fabulos că oamenii ridică din nas când aud că dai 1000 de lei pe ochelari, dar dacă ar auzi că ai dat 600 pe niște cizme n-ar avea nicio problemă.

  3. C says:

    Ups, ce situatie aiurea, imi pare rau. 😦

    Cu ochelarii nu am povesti, caci nu port, dar faze din astea cu râsul-plânsul am mult prea multe. Sa spun ca in top este acea zi in care am mers la o prietena stomatoloaga sa imi puna o plombita care cazuse (si cea care cazuse tot ea o pusese, dar se pare ca inteleg mai greu semnele 🙂 ) si mi-a gaurit alt dinte alaturat, inainte sa isi dea seama ca a gresit si sa pice cat era de lunga langa scaunul unde eram eu. Cand sa incerc sa o ajut, nu reuseam sa imi scot aspiratorul ala de saliva, cred ca mi-a sectionat jumatate din obraz. Am dat si cu capul de sursa de lumina. Ceva deosebit. Rad acum, dar nu e rasul meu. 🙂

    Mai am cateva in care eu am fost personajul care a exasperat pe altii. Destule. Dar nu am contribuit inca la catastrofe de asemenea dimensiuni 🙂

    • Miss I. says:

      I-auzi, tu îmi spui că-ți pare rău de situația mea, când practic n-am pățit nimic dacă stai să te gândești, apoi vii și-mi povestești treaba asta? Păi situația mea e în grupa mică față de ce ai pățit tu 😦 Îmi pare rău să aud asta, sper că nu ai probleme acum.

Leave a comment